Er det fortsatt noen som husker at Silvio Berlusconis fjerde og siste regjering (2008-2011) returnerte migrantbåtene til Nord-Afrika, helt til den politikken ble oppgitt på grunn av massiv internasjonal kritikk? Nå ser det ut som om stadig flere lengter tilbake til Silvios dager, da man praktiserte det som i våre dager gjerne omtales som den australske løsningen.

Først var det Storbritannias utenriksminister Boris Johnson som under et EU-toppmøte etter sommeren tok til orde for å returnere migrantbåtene til Afrika. Noen uker senere gjorde Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz det samme.

Denne gangen luftes det samme ønsket av Tysklands innenriksdepartement, som i dette utenrikspolitisk fantastisk klønete landet tilsynelatende har begynt å befatte seg offentlig med internasjonale saker. Båtene bør så langt som mulig returneres, og målet bør være å bekjempe menneskesmuglingen med denne formen for avskrekking, sier en talskvinne for departementet til Welt am Sonntag.

2015-12-14_thomas_de_maiziere_cdu_parteitag_by_olaf_kosinsky_-17

Innenriksminister Thomas de Maizière, som i likhet med statsminister Angela Merkel tilhører det konservative partiet CDU (snakker de sammen?), bekrefter denne holdningen overfor den tyske storavisen.

Migranter som drar til havs fra Libya, skal i følge dette forslaget ikke bringes tilbake dit, men snarere til et annet nordafrikansk land, som f.eks. Tunisia eller Egypt. Der kan de søke om asyl i Europa. Hvis søknaden innvilges, vil de bli brakt til kontinentet på en sikker måte. Bak forslaget ligger håpet om at afrikanske migranter raskt innser at den farlige overfarten til Italia er håpløs.

Den tyske venstreopposisjonen er som ventet kritisk til forslaget, og kaller det «en humanitær skandale» og «et skritt mot avvikling av asylretten», men vel så viktig er det at utspillet ikke ledsages av konkrete planer, ei heller diskusjoner på EU-nivå. En politikk som den skisserte må vedtas og iverksettes i samsvar med gjeldende rett, herunder konvensjonen om menneskerettigheter.

I fravær av konkrete opplysninger om hvordan de tekniske og juridiske flokene tenkes løst, er det nærliggende å tro at Thomas de Maizière nok en gang er flink til å være stor i kjeften (et trekk han deler med andre konservative politikere, som Horst Seehofer), men at det hele koker bort i kålen. Trolig må statsrådens opptreden anses som en del av det politiske spillet. Jo flere fremtredende statsmenn som tar til orde for den eneste fornuftige løsningen, desto mer sannsynlig at det kommer et initiativ i den retning fra toppen.

Kanskje. Men ikke hold pusten.

 

Die Welt – Jyllands-Posten