Seniordiplomat Joseph Walker-Cousins sier at flere enn en million migranter er klare til å reise til Europa. Den tidligere lederen av den britiske ambassaden i Benghazi i Libya anklager EU for å gjøre «for lite, for sent».

“Up to a million migrants, if not more, are in the pipeline. They will take a long time to work their way through that pipeline but it is well-established.”

Det britiske utenriksdepartementet sa at det ble arbeidet med å stanse menneskesmuglere i Libya og at 414 båter var ødelagt og 109 smuglere arrestert. Men flere mener at dette fører til at menneskesmuglerne bruker enda dårligere båter og at flere drukner.

Joseph Walker-Cousins sier at ingen vil påta seg å rydde opp i Libya.

“I don’t want to say there is a vacuum of ownership and leadership at the political level but that sort of engagement and that appetite to own what is going on in Libya does not seem to exist now in a way it did then. No one really wants to own it – it is someone else’s mess.”

Ifjor var det rundt 364.000 migranter som kom til Europa over Middelhavet.

Den tyske utviklingsministeren Gerd Müller sier at det kan bli rekordmange migranter som kommer til Italia i år. Han er bekymret for utviklingen. I løpet av de første tre månedene i 2017 har antall migranter som har ankommet Italia doblet seg fra 2016. Müller advarte: ‘Hvis vi regner på dette så kan det komme mellom 300-400.000 migranter til Italia iår», sier han til Die Welt.

Müller foreslo i januar at man skulle implementere en slags Marshall Plan for å håndtere migrantstrømmen fra Afrika. Han understrekte at planen ikke måtte innebære kutt i nødhjelp eller andre sanksjoner for land som ikke vil ta tilbake sine egne landsmenn, fordi dette ville øke strømmen av migranter, mente han.

Her er han fullstendig på kollisjonskurs med den tyske innenriksministeren Thomas de Maiziere som vil ha en mye hardere politikk på området.

Thomas de Maiziere   REUTERS/Thomas PeterThomas de Maizière uttalte på tirsdag at land som ikke ville ta tilbake sine migranter som hadde ankommet Tyskland ulovlig ville bli møtt med økonomiske sanksjoner og tap av nødhjelp.

Daily Mail    Daily Express  Frontex  Die Welt  Spiegel

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂