Den franske Frontex-sjefen Fabrice Leggeri mener at hjelpeorganisasjoner som redder migranter utenfor Libya bidrar til at menneskesmuglerne profitterer på de farefulle overferdene. Organisasjonene koordinerer ikke aksjonene med sikkerhetsbyråene som håndterer menneskesmuglerproblematikken, sier han.

Leggeri har lagt seg ut med hjelpeorganisasjoner som ikke kan få hentet nok afrikanske menn til Europa.

Fabrice Leggeri ble intervjuet av tyske Die Welt og kommentarene hans ble ikke godt mottatt av hjelpeorganisasjoner og grupperinger på venstresiden. De hevder at det ikke finnes noe bevis for manglende koordinering og at alternativet er å la folk dø.

Leggeri sier at 40% av redningsaksjonene utenfor Afrikas kyst blir utført av hjelpeorganisasjoner. Dette gjør det umulig å få sjekket hvor migrantene kommer fra og hvilke smuglerruter som er blitt benyttet, sier han.

Det er en evig strøm av migranter som vil til Europa.

Vi må unngå å bidra til businessen til de kriminelle nettverkene i Libya ved at de europeiske båtene plukker oppmigranter stadig nærmere den libyske kyst, sa Leggeri. Dette fører til at smuglerne tvinger enda flere migranter opp i båter som ikke er sjødyktige, uten nok vann eller drivstoff.

Ifjor druknet over 5.000 – bare et fåtall vaskes opp på strendene i Libya.

Men «de gode» er døve på det øret (også). Aurélie Ponthieu fra Leger uten Grenser sa at deres eneste oppgave var å redde liv. Hun gikk til motangrep på Frontex:

“It is very disturbing that we are hearing these criticisms from Frontex via the media when they will not meet with us,” sa hun. “We have asked for a meeting to respond to these criticisms and there is no reply.

Ponthieu vil helst gå så nær kysten som mulig. 20 miles (3,7 mil) er for langt ut til havs mener hun.

“We are a humanitarian agency, and we carry out proactive search and rescue operations because the alternative is that hundreds of people will die from drowning, asphyxiation and dehydration. If we just wait 20 miles out to sea for boats that may pass by chance, rather than going to the areas where the smugglers are operating, there will be many more deaths.”

 

Så langt i år har over 12.000 personer blitt fraktet over til Italia.

Den nye presidenten av EU-Parlamentet, Antonio Tajani, er enig med Frontex. Hvis Europa ikke gjør noe nå, så vil det komme 20 millioner afrikanere i løpet av få år, advarte han.

Tajani warned that unless Europe acted now 20 million African people would come to Europe over the next few years.

Det er visstnok helt umulig å returnere dem til Libya på grunn av respekt for internasjonale regler som hindrer de europeiske skipene å ta seg inn i libysk farvann. De samme hensyn så man glatt bort fra da man ble enige om å bombe Libya for å redde sivile.

Nå ønsker man å redde migranter fra å drukne og Europa fra å rives i stykker av ukontrollert migrasjon. Hvorfor kan ikke dette hensynet veie tyngre enn respekt for territoriale farvann?

The Guardian