Etter å ha funnet over 100 lik på stranden bare i løpet av én dag, anklager Libyas kystvakt EU for å lokke migrantene i døden. Libya sier at det er EUs «redningsskip» som er årsaken til at antallet druknede går rett til værs. Bare i løpet av den siste uken anslås det at rundt 1000 mennesker har druknet. De druknede skylles i land på Libyas strender og de blir funnet uten livvester.

Mohammed al-Mosrati, a spokesman for Libya’s Red Crescent charity, said the bodies were not ‘decomposed and therefore have drowned within the past 48 hours’. The children found dead were between seven and ten, according Bahaa Al Kwash, another Red Crescent worker.

‘It is very painful, and the numbers are very high,’ he said, adding that the dead were not wearing life jackets – something the organisation had noticed about bodies recovered in recent weeks.

‘This is a cross-border network of smugglers and traffickers, and there is a need for an international effort to combat this phenomenon.

libya drowning

Hvorfor interesserer ikke europeiske aviser seg for alle som skylles i land i Libya? Er det bare druknede syrere som teller?

Kystvakten sier at redningsskipene går for nær kysten og at dette lokker enda flere migranter til å forsøke å krysse Middelhavet. I tillegg benytter smuglerne seg av båter som kun er ment å holde seg flytende i et par timer.

Mirwan Issam Abudib, the deputy commander of the coastguard in Zuwarah, accused Brussels of causing the rise in the number of drownings.

‘I blame Nato and the EU for many of these deaths,’ he told The Times. ‘Their rescue ships from Operation Sophia and suchlike now push to the 12-nautical-mile limit of our territorial waters.

‘The migrants respond to this by trying to cross in greater numbers, and the smugglers respond by sending them to sea in s****ier and s****ier craft, designed to stay afloat for a few hours only.’

He added: ‘The more are drawn, the more try. The worse their craft, the more they die.’

Colonel Gassim blamed Europe for ‘doing nothing but counting bodies’ in efforts to stop the massive illegal migration from Libya.

En talsmann for FNs flyktningkonvensjon, William Spindler, bemerker også at nye og mer risikopregede taktikker blir benyttet av menneskesmuglerne. Han forteller at inntil for en uke siden hadde han aldri hørt om at smuglerne hadde benyttet en overlastet båt til å taue en annen overlastet båt uten motor. Den tauede båten kantret 26. mai og man anslår at rundt 550 migranter druknet.

Libya migranter

Hvor er alle Europas fotografer? Selv om de fleste er unge afrikanske menn, så drukner det barn her også. 

europe-migrants

Dette er EU og NATO sin skyld, mener den libyske kystvakten.

Europeernes dobbeltmoral når det gjelder afrikanere er hårreisende. Menneskeliv er tilsynelatende uten verdi helt til de nærmer seg Europa. Det er ingen som bryr seg om at like mange tusen dør under forsøkene på å krysse Sahara for å nå frem til kysten. Det er først når de drukner og blir sett av europeiske båter at mediene bryr seg. Og de som skylles i land i Libya er det ingen som hefter seg nevneverdig ved. Hvis disse likene fløt i land på Mallorca eller Malta så ville det blitt ramaskrik.

Daily Mail

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂