Aktivistbevegelsen Generation Identitaire gjør seg klare til aksjoner i Middelhavet. De har så langt samlet inn 113.873 dollar via sin sponsorside for å få leid et skip som skal returnere migranter til Afrika.

De har dannet en egen gruppe som kaller seg «Defend Europe». Nå vil de blokkere trafikken av migranter som «reddes» i Libyas fjæresteiner av de frivillige organisasjonene som «Leger uten grenser».

Migrantenes hentes stadig nærmere kysten ifølge New York Times:

NGO’ene (de frivillige organisasjonene) liker ikke denne nye utviklingen. De mener at en innblanding fra Defend Europe kan bidra til at flere migranter drukner. At de selv har vært med på å øke trafikken og dermed også drukningene, er de fullstendig blinde for.

NGOs and advocacy groups have expressed alarm at Defend Europe’s mission, telling The Independent that if it carries out its aims it will “get in the way of genuine lifesaving efforts” and risk further loss of life.

Defend Europe forsøkte seg i mai med en liten gummibåt. De ville blokkere «leger uten grenser». Men det gikk dårlig. Båten var for liten. Nå har de fått seg en større båt, C-Star som seiler under djiboutisk flagg. Den er på vei mot Middelhavet.

In May Defend Europe carried out a failed attempt to block an Médecins Sans Frontières ship with a small dinghy, and off the back of the stunt has crowdfunded more than €100,000 and bought the larger boat, the C-Star, to pursue its more ambitious plans in the Med.

Defend Europe sier at de vil følge nøye med på hva NGOene foretar seg. Det har lenge vært kjent at båtene ulovlig går inn i libysk farvann for å hente migranter i tillegg til at de har kontakt med mennesksmuglerne. Defend Europe sier de vil stanse traffickingen ved å senke båtene som migrantene etterlater seg. Tidligere har vi sett at menneskesmuglerne oppfører seg truende når de «samler inn båtene» igjen for neste omgang.

Defend Europe vil ikke la folk drukne, sier de, men de som de redder vil bli satt i land i Afrika.

It added that the group would offer the Libyan Coastguard support by “saving anyone [it] can” if the boat receives an SOS signal, but that anyone it saved would be taken “back to Africa”, as part of its bid to “guard the borders of Europe”.

Defend Europe sier til avisen The Independent: 

«som vi har sagt klart fra helt fra starten av vi har aldri planlagt og vil aldri hindre redningsaksjoner. Vår plan er å samarbeide med den libyske kystvakten og å støtte dem i deres arbeid med å overvåke farvannet. Vi vil også holde øye med NGOene, særlig hvis de bryter de nye reglene som Italias regjering har vedtatt. I tillegg vil vi senke alle de etterlatte migrantbåtene vi kan finne for å bekjempe menneskesmuglerne.»

Generation Identitaire består for det meste av ungdom. De etablerte seg i 2012 og ble raskt kjent med denne «krigsdeklarasjonen» mot den eldre generasjon som de mener ødelegger Frankrike (engelsk tekst):

https://www.youtube.com/watch?v=B4e7n7g1xAM

Med årene har bevegelsen også spredd seg til andre europeiske land.

Document har ikke budsjett til å abonnere på MarineTraffic, men hvis noen av leserne kan følge med på hva som skjer utenfor Libyas kyst, så hører vi gjerne fra dere.

The Independent  Deutche Welle

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂