Det nederlandske partiet Forum voor Democratie (FVD) lover å ta NGOenes virksomhet i Middelhavet opp i nasjonalforsamlingen. 

Redningsaksjoner?

– NGOene plukker opp båtmigranter like utenfor kysten av Nord-Afrika for å frakte dem hundrevis av kilometer til Italia, sier lederen for FVD Thierry Baudet i en video på TikTok

For noen dager siden plukket et skip fra den spanske organisasjonen Open Arms opp 178 båtmigranter like utenfor Libyas kyst i Middelhavet. NGO-skipet tok migrantene ombord og fraktet dem til Genova, fremgår det av organisasjonens innlegg på sosiale medier.

Open Arms kaller det en «redningsaksjon»: 

… Eller fergetjeneste?

Baudet kaller NGO-skipenes «redningsaksjoner» i Middelhavet en «fergetjeneste» og sammenligner organisasjonene bak skipene, med «reisebyråer»: 

– Det disse skipene gjør er å strømlinjeforme migrasjonsstrømmen fra Afrika til Europa. 

Nettstedet MarineTraffic.com som viser alle skipsbevegelser over hele verden, forteller at migrantene ble plukket opp like utenfor den libyske kyst. Deretter seilte de den lange veien til Genova, en distanse på godt over 700 nautiske mil eller drøyt 1300 kilometer.

Bryter med internasjonal sjørett 

– Dette er problematisk. En slik seilas bryter med internasjonal sjørett som sier at migranter som blir reddet skal settes av i nærmeste havn. Det har ingenting med redningsoperasjoner å gjøre. Open Arms bedriver en «fergetjeneste» til Europa. Migrantene setter seg i en gummibåt og flyter såvidt utenfor kysten hvor et skip er klart til å plukke dem opp.

Det gjelder ikke bare Open Arms. Organisasjoner som Sea Watch, Sea Eye og SOS Humanity driver i samme bransje. Fartøyene deres er finansiert blant annet av skattebetaleres penger.

Organisert kriminalitet

Ifjor rettet det tyske opposisjonspartiet Alternative für Deutschland (AfD) sterk kritikk mot praksisen og kalte det «det verste tilfelle av organisert kriminalitet siden annen verdenskrig».

 

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.