Nytt

En overfylt båt med migranter blir reddet av NGO Jugend Rettet i det de nærmer seg fartøyen Iuventa under en redningssoerasjon utenfor kysten av Libya i september 21, 2016. Foto: Zohra Bensemra/Reuters/Scanpix

EU har beveget seg mot en løsning der migrantbåtene sendes tilbake. For det hudflettes de av FNs høykommissær for menneskerettigheter, saudi-arabiske Zeid Ra’ad Al Hussein.

EU sier de forsøker å hjelpe migrantene med å vende hjem, ved å sørge for forpleining i Libya. Men dette vil ikke Zeid Ra’ad Al Hussein og Leger uten grenser høre på. Deres kritikk kan bare bety at de mener alle migranter som plukkes opp utenfor Libyas kyst og fraktes til Europa.

EU har sitt eget diplomati som heter European External Action Serice eller EEAS, nok et akronym for nok et byråkrati i Brussel.

«We are working with the UN, extremely closely, with different agencies, precisely again to protect the migrants in Libya,» said Catherine Ray, who speaks on the behalf of the EU’s diplomatic arm, the European External Action Service (EEAS).

She noted that the agencies are helping people to return to their home countries where they are aided with further assistance. The EU is also training the Libyan coastguard on human rights, she noted.

Men dette øret vil ikke Al Hussein og Leger uten grenser høre på. De tar heller ikke hensyn til EUs innvendinger om at det er umulig å samarbeide med libyske departement, for de er overtatt av militser og religiøse fanatikere.

EU ønsket å samarbeide med innenrsik- og forsvarsdepartementet. Det har vist seg umuilg.

For å stanse eller begrense trafikken forbød EU salg av gummibåter og påhengsmotorer til Libya. Man ønsket videre å hjelpe til med å bygge opp et overvåkings- og redningsorgan innen innenriksdepartementet. Men planen måtte skrinlegges.

EU states in mid-July agreed to introduce restrictions on the export of rubber boats and outboard motors to Libya. The move follows a crackdown on such boats by the EU’s naval operation, Sophia, forcing people to use less-seaworthy alternatives.

These initiatives were then followed by a €46-million programme to enforce the Libyan coastguard in maritime surveillance and rescue. The EU plans also include a study to create a special search and rescue agency within the Libyan ministry of interior, as well as a coordination centre under the ministry of defence.

But an internal report by the EU’s own mission in Libya, EUbam, provides a bleak assessment of both government ministries.

Begge departement er overtatt av krefter det er umulig å samarbeide med.

It noted, among other things, that the ministry of interior has been infiltrated by «militias and religiously motivated stakeholders».

It said the ministry is dysfunctional and resorts to asking for donations in-kind and private funding from militia groups in order to operate. The report also noted that such tactics undermine its authority and independence.

EU ser altså sin handlefrihet sterkt begrenset. Enten må man bare kapitulere og fungere som smuglernes taxier til Europa, eller snu båtene og overlate dem til sin egen skjebne. Det er den første løsningen som FNs høykommissær og Leger uten grenser går inn for.

In a statement released on Friday (8 September), Al Hussein said the EU’s approach of apprehending migrants inside territorial waters to have them returned to Libya is a clear breach of the international law prohibition of ‘non-refoulement’.

«Like the militias onshore, coastguards also sometimes beat, rob and even shoot the migrants they intercept,» he said.

Al Hussein said that a mini-summit in Paris last month between a half dozen European and African leaders was aimed at stopping people from leaving towards Europe.

Flere av landene i Maghreb og Sahel-området er preget av kaos og korrupsjon. Det er ingen ansvarlige myndigheter å samarbeide med. Det er de kriminelle nettverkene som styrer.

Likevel mener FNs høykommissær at Europa bare skal ta imot.

«Perhaps the most worrying omission in the Paris document, is a failure to draw up a detailed blueprint to tackle the hidden human calamity that continues to take place within Libya, and along its coast,» he said.

Similar comments were issued by the president of Doctors without Borders who last week accused the EU of condoning torture, given the widespread rape, beatings, and abuse that people endure at the hands of detention centre guards.

Man gjør Europa ansvarlig for at det foregår tortur og mishandling på libysk territorium. Det er et prinsipp som forvandler Europa til en livbåt. Det stilles ingen spørsmål om absorpsjonsevne eller hvem som skal betale. Al Hussains hjemland Saudi-Arabia tar som kjent ikke mot noen. Når landet vil kvitte seg med fremmedarbeidere dumper det 50.000 på grensen og lar dem klare seg selv.

Vi snakker nå om humanitær krigføring som et nytt fenomen.

https://euobserver.com/migration/138961