I det som begynner å avtegne seg som konsensus blant ansvarlige politikere i Europa, gir nå statsråd Sylvi Listhaug overfor ABC Nyheter sin tilslutning til forslaget om å tvinge migrantbåtene i retur på en sikker måte til Afrika. Listhaug ønsker ikke lenger at Europa skal gjøre seg til redskap for menneskesmuglere:

– EUs grenseoperasjon Frontex i Middelhavet blitt en del av menneskesmuglernes bedriftsplan. De sender ut utrangerte, overfylte og farlige båter med lite vann, lite mat, lite bensin og en satellitt- telefon som migrantene kan nå den italienske kystvakten med for å bestille redningsoperasjon.

– Jeg mener det er svært positivt om man finner løsninger som gjør at man trygt kan sette migrantene i land på den afrikanske siden, skriver Sylvi Listhaug.

Hun gir dermed politisk støtte til sin danske kollega, utlendings- og integrasjonsminister Inger Støjberg, som nylig uttrykte enighet med den tyske innenriksminister Thomas de Maizières tanker om at migrantene bør settes i land i Afrika, og at eventuelle asylsøknader behandles der.

Tidligere har Storbritannias utenriksminister Boris Johnson og Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz tatt til orde for det samme.
 

boris-sebastian-thomas-inger-sylvi
Det er fortsatt noen voksne mennesker igjen i Europa.
 

Den norske statsråden mener at det er viktig å stanse strømmen av økonomiske migranter for overhodet å kunne tilby reelle flyktninger beskyttelse.

«De som reiser til Europa uten krav om beskyttelse, skaper en stor belastning på asylsystemet og gjør at man må bruke store ressurser på personer som ikke har et beskyttelsesbehov. Mange av disse er det også vanskelig å få sendt tilbake til sine hjemland fordi de nekter å samarbeide om retur og/eller fordi hjemlandet nekter å ta i mot dem.»

Listhaug tar tyren ved hornene. Hun er noe så sjeldent som en handlekraftig politiker.

 

ABC Nyheter