– Hvis det er sånn at europeiske land henter migranter når leirer brenner ned, hvilke konsekvenser kan det ha andre steder? spør Frps 1. nestleder Sylvi Listhaug. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

Sylvi Listhaug advarer mot å gi migranter fra Moria opphold på grunn av brannen. Hun vil heller øke Norges hjelp til Hellas.

Norge ikke bør ta imot én eneste flyktning fra Moria-leiren, sier Frps 1. nestleder til VG.

Leiren er tydeligvis blitt påtent og brent ned av migranter som bodde der, påpeker Listhaug.

– Hvis det er sånn at europeiske land henter migranter når leirer brenner ned, hvilke konsekvenser kan det ha andre steder? Det finnes mange flyktningleirer i verden og i alle av dem har mennesker det vanskelig. Vil det å brenne ned leiren der man bor være en inngangsbillett for å komme til europeiske land? Hvilket signal sender dette ut i verden? Hva gjør vi om migranter i Libanon, Tyrkia, eller Kenya brenner ned leirene?

Det er trolig et lite fåtall som har tent på leiren, de fleste er uskyldige, påpeker Listhaug, men på den måten vekkes oppmerksomheten til resten av Europa, og så kommer kravene fra mediene, politikere og organisasjoner, mener hun.

Listhaug advarer mot signalene som sendes.

– Det er jo det som er poenget i all innvandringspolitikk. Det du gjør, det sender signaler. Det var det som skjedde med flyktningkrisen i 2015. Her må man tenke lenger enn nesetippen rekker. Man må tenke veldig langsiktig.

Listhaug viser til en reportasje i NRK hvor en Moria-migrant sa at han hatet Europa. De som ikke har beskyttelsesbehov og som ikke ønsker å være i Europa må få hjelp til å komme seg hjem igjen, og dette må Norge hjelpe Hellas med, sier Listhaug. Hun mener Norge bør tilby hjelp til behandling av asylsøknader og returer.

Moria-beboer: – Jeg hater Europa. Vi satte fyr på leiren for å vise vår avsky.

Listhaug mener også at Norge bør sende mer personell, utstyr og penger til Moria.

– Det gjør et sterkt inntrykk å se bildene fra Moria nå, for det er en forferdelig situasjon. Folk vet ikke hvor de skal få mat fra. Der må det skje en innsats, og det må skje raskt.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.