PSTs trusselvurdering for 2023 legges frem i dag.

Et mer marginalisert Russland under press på grunn av krigen i Ukraina og faren ytterliggående ekstremisme er blant advarslene i PSTs trusselvurdering for 2023.

– Det vi ønsker, er å redegjøre for trusselbildet og prøve å dele så mye vi kan på en åpen måte, sier PST-sjef Beate Gangås til NTB.

For 2023 advarer PST om at det er risiko for terroraksjoner utført av «ekstreme islamister» eller høyreekstreme.

Gangås bruker politikerspråk og sier at PST følger med, samt at hun hevder at beskyttelsen av ytringsfriheten i Norge står høyt på agendaen.

Allikevel er det bare dager siden Sians planlagte koranbrenning foran den tyrkiske ambassaden ble forbudt av Oslo politidistrikt.

Politiet skyldte på et «uoversiktlig trusselbilde» som grunn til forbudet.

– Dette må sees i lys av opplysningene tidligere i dag, der det fremgikk at tyrkiske myndigheter har protestert mot at nordmenn følger norsk lov i Norge. Dette kan ikke tolkes på annen måte enn at den norske statsmakt underkaster seg despoten i Ankara, sa Sian-leder Lars Thorsen.

Koranbrenninger i flere europeiske land, særlig Sverige, har skapt voldsomme reaksjoner fra muslimer verden rundt de siste ukene.

– Vi forsøker å gi så nøyaktige beskrivelser av trusselbildet som mulig slik at politiet skal få støtte i sine beslutninger, sier PST-sjefen.

PST griper inn i ytrings­frihets­debatten, mener Koran-brenning øker terrorfare

I selskap med sine kolleger i Etterretningstjenesten og Nasjonal sikkerhetsmyndighet vil Gangås mandag legge fram den årlige trusselvurderingen sammen med Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Der menes det altså at det er like sannsynlig at høyreekstreme vil utføre en terroraksjon, som det er at islamister vil gjøre dette.

I lys av dette så er hendelsen som fremdeles preger PSTs arbeid angrepet i Oslo 25. juni i fjor, hvor to personer ble drept og mange flere skadd da 43 år gamle Zaniar Matapour løsnet skudd utenfor to utesteder.

Tre andre menn er siktet i saken, deriblant Arfan Bhatti.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.