PST-sjef Beate Gangås. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

I en SMS til norske telefoner oppfordres unge muslimer til å ta hevn for koranbrenningene. PST vurderer fortløpende å endre vurderingen av trusselbildet i Norge.

Også i Norge har det nå blitt sendt ut SMS-er til et antall personer som beskrives «unge muslimer», der disse oppfordres til å ta hevn for koranbrenningene.

NTB melder om saken.

– PST er kjent med at det er sendt ut slike SMS-er i løpet av natt til torsdag. Vi er også kjent med innholdet. Foreløpig er vår vurdering at sikkerhetssituasjonen og trusselnivået i Norge ikke vesentlig endret, men vi holder oss oppdatert på utviklingen, både i Norge og i våre nærområder og naboland, sier seniorrådgiver Eirik Veum i PST til VG og fortsetter:

– PST er i tett dialog med politiet, andre aktører i Norge og i utlandet om situasjonen. Vi vurderer fortløpende om vår vurdering av trusselbildet skal endres.

Å «følge situasjonen» oppfattes i norsk politisk sammenheng nå gjerne som et annet ord for at intet gjøres, blant annet som følge av statsminister Jonas Gahr Støres hyppige bruk av dette uttrykket.

Mange vil håpe at PST ikke har adoptert en slik forståelse av uttrykket.

Tekstmeldingene Veum omtaler, ble sendt ut til norske telefonnumre natt til torsdag.

Ifølge avisen ble denne meldingen skrevet på engelsk og lyder som følger:

«Å tenne på den hellige koranen viser hykleri og svik fra Sverige og vestlige land. Jeg ber unge muslimer om å ta hevn på dem som tenner på Koranen. Insha’Allah, det kommer en dag der disse menneskene vil angre dypt.»

Avsenderen spør videre om noen kan hjelpe. Meldingen innleder med navnet på Hizbollah-leder Seyyed Hassan Nasrallah.

Det fremgår ikke hvem avsenderen av meldingen er.

Terrortrusselen anses av PST å være på nivå 3 – som innebærer en moderat trussel. PST understreker at det er det totale trusselbildet som nå fortløpende blir vurdert.

PST har tidligere ved nær sagt enhver terrortrussel fra islamister, pliktskyldig passet på å hevde at terror fra høyreekstreme utgjør en like stor trussel. Denne retorikken er ikke tatt frem ved denne anledning.

Les også: 

PSTs blindsone: Hadde «høy bevissthet» om høyre­ekstreme, ignorerte islamistene

Sommerlesning! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.