PST-sjef Beate Gangås. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hever ikke trusselnivået i Norge, til tross for at Sverige torsdag hevet dette nivået fra 3. til 4, noe som anses nokså dramatisk.

Ifølge PST-sjef Beate Gangås er det foreløpig ingen endringer i sikkerhetssituasjonen i Norge, selv om svenske i dag hevet nivået for terrortrusler fra 3 til 4.

Men Gangås understreker at PST «følger utviklingen» i Sverige.

NTB melder om saken torsdag.

– PST holder seg fortløpende oppdatert på utviklingen i våre nærområder og i nabolandene. Foreløpig er det ingen vesentlige endringer i sikkerhetssituasjonen her i Norge som påvirker hvordan PST vurderer trusselbildet. PST er i løpende dialog med andre aktører både i Norge og internasjonalt om utviklingen. Trusselnivået i Norge er nå på nivå 3, som er moderat.

Det sier PST-sjef Beate Gangås til NTB etter at trusselnivået i dag ble hevet til nivå fire i Sverige.

Trusselnivå fire innebærer en temmelig dramatisk tilstand, med svært overhengende fare for at terroraksjoner kan finne sted. Det er nest høyeste nivå. Skalaen går fra 1-5.

– Säkerhetspolisen kan konstatere at vi befinner oss i en forverret sikkerhetssituasjon når det gjelder trusler mot Sverige, sier Säpo-sjef Charlotte von Essen på en pressekonferanse om situasjonen.

Hun fastslår at trusselen fra ytterliggående islamister har økt, noe som har sammenheng med koranbrenningene. Det er denne saken som har utløst hele situasjonen .

Hun nevner pliktskyldig at det «også er trusler fra høyreekstreme grupper», uten å komme nærmere inn på hva dette skulle innebære.

Von Essen oppgir at sikkerhetssituasjonen gradvis har forverret seg det siste året.

Det svenske forsvaret opplyser at de også hever trusselnivået til 4.

– Vil vare lenge
Svenske myndigheter ser ikke for at at dette handler om en kortvarig, akutt situasjonen. Det betegnes mer som «en ny hverdag» i landet, en ny realitet for innbyggerne.
Svensker må heretter leve med en konstant terrortrussel på et svært høyt nivå.

Ifølge von Essen kommer trusselen til å vedvare i en lengre periode. Det pågår et intensivt arbeid for å hindre angrep, sier hun.

Document omtalte den svenske beslutningen tidligere torsdag, se under.

Les også: 

Terrornivået i Sverige heves

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.