PST-sjef Roger Berg. Foto: Beate Oma Dahle / NTB.

Etter en samtale med Zaniar Matapour i mai mente Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at han ikke gav grunn til bekymring, sier PST-sjef Roger Berg til VG.
Kanskje vi vurderte feil, erkjenner Berg.

– Vi hadde ikke noen bekymring om at denne personen skulle begå det han gjorde i går. Snarere tvert imot, sier fungerende PST-sjef Roger Berg til VG.

– Vi hadde en samtale med ham, hvor vi vurderte voldsintensjonen. Sånn sett kan man si i ettertid at vi kanskje vurderte feil.

PSTs vurderte Matapour som ufarlig til tross for at han var opptatt av krenkelser av islam:

– Vi har sett at SIAN-demonstrasjonene har skapt aggresjon. Da er det naturlig å se: Hvem trigger dette? Brenning av koranen, fører det til at vi får bevegelser i miljøene?

Trusselen fra islamister ble ansett som moderat hos PST:

– Vi har ikke sett noe bekymringsfull økning i miljøet. Både vi og andre land har gjort godt forebyggende arbeid, sier Berg.

PST var relativt ubekymret til tross for at Matapour var blitt stanset i en bil sammen med islamisten Arfan Bhatti i forbindelse med en SIAN-demonstrasjon.

VG skriver:

Den siktede etter Oslo-skytingen ble innkalt til en bekymringssamtale etter koranbrenningen tidligere i mai.

Ifølge VGs opplysninger hadde Matapour da blitt stoppet av politiet i forbindelse med en SIAN-demonstrasjon på Stovner i Oslo i april.

Matapour satt da i en bil sammen med den sentrale islamisten Arfan Bhatti (44), ifølge VGs opplysninger.

Bhatti er kjent for å ha skutt mot synagogen i Oslo og en rekke straffedommer for vold, og har vært aktiv i islamistbevegelsen Profetens Ummah.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.