Syria-farerne har begynt å komme tilbake til Norge, og myndighetene har ingen klare svar på hvordan de vil bli behandlet.

PST sier til Aftenposten at de foretar en individuell behandling. Det snakkes om reintegrering i samfunnet, og at myndighetene må «følge» opp og følge med på hva de driver med. Det første er «tiltak», det andre er overvåking.

Det er merkelig at ikke Aftenposten stiller det opplagte spørsmål: Har PST kapasitet til å følge med på hva 50 mennesker gjør? Svaret er nei, det har ikke PST ressuser til. Ikke hvis personene ønsker å gjøre seg utilgjengelige. De vet at de vil være i søkelyset.

Etter reportasjen i Aftenposten å dømme flyter alt.

Da en norskpakistaner kom hjem ble han siktet, og det ga inntrykk av handlekraft. Men han er nå hjemme hos familien. Det virker som om PST ikke har bestemt seg.

Norsk-pakistaneren (22) som ble terrorsiktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) da han fredag 7. februar kom tilbake fra borgerkrigen i Syria, er nå hjemme hos familien i Fredrikstad, ifølge hans advokat John Christian Elden.

Den unge mannen kom til Gardermoen med alvorlige skuddskader i det ene benet. Han ble innlagt på sykehus, og PST siktet ham for å ha vært med i en terrororganisasjon, etter straffelovens paragraf 147d. Han skal ha vært sentral i den radikale gruppen Profetens Ummah.

Elden mener at hans klient ikke får mye oppfølging etter returen fra Syria.

– Han er siktet, men får ellers ingen oppfølging. Min klient er overlatt til seg selv, sier Elden.

Aps justispolitiske talskvinne, Hadia Tajik, ivrer for at Syria-farerne må reintgreres. Hvor lett er det? Er det riktig når man vet at de fleste har slåss for ISIS?

Om Syria-farerne skal straffeforfølges er til syvende og sist et politisk spørsmål. Det later til at PST trår vannet. Får de ingen signaler fra justisminister Anders Anundsen?

PSTs informasjonssjef Martin Bernsen forteller at de foretar en individuell vurdering av alle som kommer tilbake. Deretter blir det avgjort hvilke tiltak som skal iverksettes for den enkelte som har ulike bakgrunner både etnisk og sosialt. Bernsen understreker at ikke alle som har vært i Syria, automatisk er en trussel mot Norge.

Det er ingen tvil om at straffeforfølging vil bli dårlig mottatt blant salafist og jihadistmiljøer i Europa. Men er det deres reaksjon som skal bestemme hvordan myndighetene reagerer? Skal man vente til en eller flere utfører en terrorhandling på europeisk jord.? Det vil kunne gjøre ubotelig skade på tillitsforholdet mellom befolkning og myndigheter. Man har i lang tid visst at europeiske muslimer drar til Syria, slutter seg til de ekstreme gruppene som har begått og begår grufulle forbrytelser. Sikkerhetstjenestene har i lang tid uttrykt stor uro over hva som kan skje når de kommer hjem. Hvis politiske myndigheter nøler er det ikke sikkert at det bedrer sikkerheten og senker trusselen. Det kan være det tolkes som et svakhetstegn som vil øke apetitten på å gjøre noe hvis en situasjon skulle dukke opp.

 

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/PST-Flere-islamister-har-kommet-tilbake-fra-Syria-etter-nyttar-7527021.html

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂