Foto:John Christian Elden

Mistanken mot justisminister Tor Mikkel Waras samboer er klart svekket, sier hennes advokat John Christian Elden. Han viser til oppdaterte saksdokumenter.

– Jeg må forholde meg til de oppdaterte saksdokumentene som er mottatt for en time siden, og da er mistanken mot henne klart svekket. Det er intet som involverer henne bortsett fra fraværet av bevis for andre gjerningsmenn, sier Elden til NTB ved 17.30-tiden fredag.

PST vil ikke kommentere Eldens uttalelse overfor NTB.

En rekke medier skriver at PST installerte et hemmelig kamera ved boligen til Tor Mikkel Wara og Laila Anita Bertheussen som paret ikke visste om. Dette bestrider Elden.

– Det er ingen hemmelig overvåking. PST har bekreftet til meg at dette er omstendigheter Wara og samboer er godt kjent med, og opptakene involverer ikke på noen måte samboeren, sier han til NTB.

Etter det NRK får opplyst mener PST at mistanken mot Waras samboer er styrket gjennom etterforskningen de siste dagene, men dette mener altså Elden ikke er tilfelle.

Ikke flere avhør foreløpig

Politiet har ikke bedt om flere avhør av Waras samboer Laila Anita Bertheussen, som er siktet for å dikte opp en straffbar handling. Hun nekter straffskyld.

– I dag slapper de av sammen. Politiet har ikke bedt om ytterligere avhør, og vi regner med at de følger opp de spor og opplysninger hun kom med i avhør slik at gjerningsmann kan finnes og saken løses. Om hun kan bidra med mer, stiller hun selvsagt opp, sier Bertheussens forsvarer John Christian Elden til Dagens Næringsliv.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener Laila Anita Bertheussen (54) selv tente på familiens bil natt til 10. mars, for så å gi inntrykk av at ukjente gjerningspersoner sto bak. Torsdag ble hun pågrepet og avhørt av PST og ble siktet for å dikte opp en straffbar handling.

Siktelsen er ikke endret fredag ettermiddag, bekrefter PSTs seniorrådgiver Martin Bernsen til NTB.

Kamera hos nabo

Ifølge VG sikret PST beviser ved å installere et hemmelig overvåkingskamera i nabolaget til justisminister Tor Mikkel Wara og hans samboer uten at paret visste om det.

Elden bekrefter imidlertid overfor Dagbladet at et kamera var plassert hos en nabo av paret, men sier Bertheussen visste om dette og at hun ikke er «involvert» i opptakene. Han sier bildene fra kamerat ikke har noen selvstendig bevisverdi i saken.

– Jeg har nå lest PSTs dokumenter om kameraet hos naboen som min klient var godt kjent med. Det viser på ingen måte at hun gjør noe, men det er ment som et bevis om at ukjente ikke går over den eiendommen på tidspunktet for brannen, sier Elden til Dagbladet.

Martin Bernsen i PST vil overfor NTB ikke kommentere om Bertheussen har visst om kameraet eller Eldens påstand om at PST har bekreftet til ham at de ikke har drevet hemmelig overvåking av Bertheussen.

Flere hendelser

Hendelsene mot Wara og familiens bolig kom i kjølvannet av teateret Black Box’ oppsetning av forestillingen «Ways of Seeing» i november, der det ble brukt bilder av Wara-familiens bolig.

Bertheussen anmeldte før jul teateret for å ha filmet huset deres til forestillingen.

I desember ble det tegnet hakekors og skrevet ordet «rasist» på parets hus og bil. I januar var det et branntilløp i søppelkassen, og i februar ble politiets bombegruppe tilkalt for å undersøke en mistenkelig gjenstand. 4. mars rykket bombegruppa ut på nytt etter funn av et truende brev.

I forkant av siktelsen har statsminister Erna Solberg (H) og andre toppolitikere kritisert teaterstykket. Solberg har blant annet sagt at teaterstykket har vært en belastning for Wara og hans familie.

Solberg vil ikke beklage

Da siktelsen ble kjent torsdag, ble Solberg en rekke ganger spurt om hun ville beklage uttalelsen, noe hun nektet. Heller ikke fredag ville Solberg beklage.

– Jeg spekulerer ikke på noen koblinger, men det er en ekstrabelastning for familier når en teateroppsetning går inn på det jeg har kalt integritetssfæren til folk, sa statsministeren.

Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås mener både Solberg og andre politikere bør reflektere over skillet mellom prinsipiell debatt om ytringskultur og inngripen i enkeltsaker.

– Her har de knyttet sin bekymring direkte til en sak der det er høyst uklart om de kjenner det omtalte teaterstykket godt nok. De trekker direkte årsak/virkning-slutninger i en sak som er under etterforskning, og der mange fakta er uklare, sier han til NTB.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂