Det er i Fredrikstad det skjer. Syv personer fra samme gate, Lislebyveien, har vært eller er fremdeles i Syria som jihadister. De blir alle omtalt som dypt religiøse.

Den siktede 23-åringen ble pågrepet i februar da han returnerte til Norge. Han returnerte fra Syria med en skuddskade i benet og måtte på sykehus. Han var tilknyttet Profetens Ummah, men var ikke kjent for å være blant de mest ekstreme.

En av naboene til familien i Østfold beskriver dem som «en helt vanlig familie». Hva en «helt vanlig familie» er i disse dager kan diskuteres. I dette tilfellet har den terrorsiktede et langt rulleblad. Ifølge Aftenposten er dette kjent om familien:

På 1990-tallet ble han dømt for medvirkning til overlagt drap på en kioskeier. Motivet skal ha vært hevn, og faren oppga i retten av han og en kamerat ble presset til å utføre drapet av familie i Pakistan.

Faren er i tillegg dømt for uaktsomt drap, vold mot sin kone, trusler og narkotikalovbrudd.

Faren ble dømt til 10 års fengsel i 1994 for medvirkning til et æresdrap på en kioskeier i Ås utenfor Oslo. I samme sak ble en kamerat av faren dømt til 15 års fengsel.

En helt vanlig familie i Fredrikstad?!

Den øvrige familie uttrykte at de var i sjokk. De sa at de ikke engang visste at den terrorsiktede hadde vært i Syria.

2073985

Den terrorsiktede reiste til Syria for å «hjelpe» de nødlidende. Han er en av personene på dette bildet. (Ikke akkurat Norad…) 

Advokat John Christian Elden var oppnevnt som forsvarer for den terrorsiktede mannen i februar og meldte til pressen:

– Han synes siktelsen er absurd. Han har samme syn på Syrias regjerings slakt av sivilbefolkningen som for eksempel USA og Norge, sier Elden til Aftenposten.

Den terrorsiktede norsk-pakistaneren skal ha deltatt militære aksjoner med terrorist-gruppene Jabath al Nusra og ISIS.  Siktelsen var for drap og andre grove voldshandlinger mot Syrias regjeringsstyrker og andre personer eller grupper de oppfatter som vantro.

Mannen ble løslatt av PST, men er nå igjen siktet og brakt inn til avhør.

Dagbladet meldte i februar at PST overvåker 10 islamister i Fredrikstad.

 729x

I Lisleby er det flere som ikke vil snakke med TV 2 om terrorrekruttering. De frykter motreaksjoner. Flere kristne syriere som bor i området sier rett ut at de ikke tør å snakke offentlig om situasjonen.

De syv fra Lislebyveien kjente hverandre lenge før de dro til Syria. To har kommet tilbake til Norge, én er drept og fire er fremdeles i Syria

images

Fem ekstremister å se opp for.

– Jeg mener vekkeklokken har ringt. Vi må være observante og hjelpe de ungene som sliter mest. De som tror at eneste utvei er å dra til Syria eller Somalia for å krige. Samfunnet må ikke stemple dem som dumme og at de har gjort noe galt. Vi har en stor jobb foran oss med å få dem tilbake til samfunnet og for å stoppe de som er på vei til å dra, sier Mohamed Warsame, nestleder i Al-huda islamsk senter i Fredrikstad til TV 2.

«Ungene»? Sikter han til voksne menn i 20-års alderen som reiser utenlands for å drepe folk?

«Eneste utvei»? Fra hva da? Hvilket problem er så stort at man velger frivillig å bli drapsmann?

Hendene i været, de som vil ha disse tilbake til samfunnet!

Mohamed Warsames dialoglinje med myke pusekattlabber kommer ikke til å stanse en eneste islamist i sin egen fordervede radikaliseringsprosess.

TV2

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂