Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Nydalen i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

PST har pågrepet en 16 år gammel syrisk gutt i Oslo for forberedelser til terrorhandling. Han er 16 år og vil bli fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett fredag kl. 13.00. Ifølge Dagbladet skal PST ha gjort funn under husransakelsen på torsdag.

 

– Han erkjenner ikke straffskyld og kommer til å begjære seg løslatt. Vi mener at fengsling er uforholdsmessig på grunn av alderen hans, sier guttens forsvarer Andreas Berg Fevang til NTB.

16-åringen er ikke norsk statsborger og kom ifølge Dagbladet til Norge sammen med sin far og søsken som asylsøker for noen år siden.

Avisen skriver at gutten er siktet for å ha forberedt og planlagt flere terrorhandlinger i Oslo, og at det ble gjort funn under en ransakelse i familiens bolig torsdag. (NTB)

I den siste terrortrusselvurderingen fra PST datert 30. oktober 2020, står følgende:

Vi vurderer det fortsatt som MULIG at noen vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i Norge, motivert av religiøse eller islamistiske motiver. Terrortrusselen fra ekstrem islamisme er imidlertid skjerpet fra den siste vurderingen PST gjorde i sommer. Det skal lite til før vurderingen av den forventede trusselen vil bli endret til SANNSYNLIG.

Bakgrunnen for skjerpelsen vi nå ser, er at spenningen mellom ytringsfrihet og det mange muslimer opplever som krenkelser av islam, vokser både i Norge og i Europa. Oppfattede krenkelser av islam er en sentral faktor i radikalisering til islamistisk og religiøst motivert terror. Al-Qaida og ISIL har dessuten nylig kommet med flere oppfordringer til muslimer i alle land om å hevne krenkelser. Majoriteten av muslimer tar imidlertid avstand til terror.

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.