Tingrettsdommer Elisabeth Jordan Ramstad under fengslingsmøtet i Oslo tingrett fredag. En 16 år gammel syrisk gutt er pågrepet og siktet for forberedelser til terrorhandling. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Gutten som fredag ble fengslet etter at PST siktet ham for terrorplanlegging, vil anke kjennelsen om varetekt, opplyser forsvareren.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fikk fredag medhold av Oslo tingrett i kravet om å fengsle 16-åringen i to uker. Gutten er siktet for forberedelser til terrorhandling etter at det ble funnet stoffer eksperter i Kripos har analysert til å kunne utgjøre et farepotensial.

Ifølge kilder Dagbladet har vært i kontakt med, er disse stoffene egnet til å lage giftstoff av. Hensikten skal ha vært å forgifte tilfeldige personer. Guttens forsvarer, advokat Andreas Berg Fevang vil ikke kommentere Dagbladets opplysninger, men sier hans unge klient ikke erkjenner skyld etter siktelsen.

– Kjennelsen vil også bli anket, skriver Fevang om varetekten i to uker med brev- og besøkskontroll.

Oslo tingrett skrev fredag at det var en sammenheng mellom funnet av det aktuelle stoffet og politiets informasjon fra chattelogger. Domstolen konkluderte med at det var overveiende sannsynlig at 16-åringen hadde til hensikt å bruke stoffet for å skape alvorlig frykt i befolkningen.

Eneste alternativ

PST sier etterforskningen av 16-åringen som er siktet for terrorplanlegging i Oslo, er i en tidlig fase, men omtaler forholdene i siktelsen som svært alvorlige.

PST var knapp i kommentarene etter fengslingsmøtet i Oslo tingrett fredag ettermiddag, men politiadvokat Thomas Blom sier saken er svært alvorlig.

– Vi hadde ikke stått her ellers, sier Blom til NTB etter at fengslingsmøtet var avsluttet. Rettsmøtet i Oslo tingrett gikk for lukkede dører. Begrunnelsen er blant annet den siktedes lave alder.

– De kravene vi stiller til sikkerhet, er dessverre slik at vi ikke ser noen andre alternativer enn å be retten varetektsfengsle ham, sier Blom.

Han sier PST har gjort beslag i saken, men at de ikke helt vet omfanget av hva de står overfor. I tiden framover må etterforskningen prioriteres slik at 16-åringen ikke behøver å sitte fengslet lenger enn nødvendig.

Guttens forsvarer, advokat Andreas Berg Fevang, mener vilkårene for å fengsle 16-åringen ikke er oppfylt.

– Det eneste jeg kan si på nåværende tidspunkt er at siktede ikke erkjenner straffskyld og begjærer seg løslatt. Vi har vist til at det er svært strenge vilkår for fengsling av barn. Det må være tvingende nødvendig, og vi mener at de strenge vilkårene for det ikke er oppfylt, sier Fevang til NTB.

Den 16 år gammel syriske gutten ble torsdag pågrepet og siktet for forberedelser til terrorhandling. Han ble framstilt for varetektsfengsling fredag klokka 13 i Oslo tingrett.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.