Pressen ble sendt på gangen under fengslingsmøtet. Foto: Øyvind Thuestad.

OSLO TINGRETT: Når PST pågriper en «norsk statsborger» og mediene erfarer at han er «fra Telemark», er det så man ser rosemaling og folkeviseleik for sitt indre øye.

Men, nei. «Norsk statsborger» har fått en spesiell klang, og det slår ikke feil denne gangen heller. Han heter hverken Ola eller Fredrik. Navnet kan i prinsippet være fra et hvilket som helst land i den muslimske verden, men etter hva Document erfarer har han opphav i Øst-Afrika, muligens Somalia.

Venner og bekjente av siktede sier til NRK at han forandret seg de siste årene:

En venn av mannen sier at den siktede på et tidspunkt skal ha vist frem IS-propaganda.

Dette skal ha skjedd etter at mannen i 20-årene hadde vært i et afrikansk land for å studere. Dette oppholdet skal ha endret den siktede.

Den terrorsiktede mannen skal ha forandret seg og blitt «mer religiøs» etter en reise til et afrikansk land, skriver NRK. Privat foto.

VG

Ifølge VGs opplysninger kommer mannen fra en by i Telemark. Han ble for noen år siden dømt til samfunnsstraff for oppbevaring av en mindre mengde av det narkotiske stoffet MDMA. Den da 20 år gamle mannen tilsto forholdet.

NTB:

PST pågrep torsdag en 23 år gammel mann bosatt i Telemark. Han er siktet for terrorforbund og politiet vil be om at han fengsles i fire uker.

Mannen er norsk statsborger, opplyser Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Han erkjenner ikke straffskyld, han er overrasket og kjenner seg ikke igjen i siktelsen sier hans forsvarer Knut-Ole Bakke Hansen til NRK.

Forsvareren kunne ikke gi noen detaljer om hvorfor hans klient har havnet i denne situasjonen, og alle dokumenter i saken er klausulert.

Politiadvokat Bjørn Thune i PST opplyste til pressen da han ankom tinghuset at de ville be om at fengslingsmøtet klokken 13 fredag gikk for lukkede dører, en begjæring retten tok til følge.

– Det er snakk om et alvorlig straffbart forhold, og basert på straffebudet må det være flere involverte. Etterforskningen er i en innledende fase, og det gjenstår fortsatt gjennomgang av beslag og avhør av vitner. Detaljer fra saken vil kunne påvirke vitneforklaringer, som kan skade etterforskningen vesentlig, skriver Oslo tingrett i sin kjennelse om lukkede dører, ifølge Dagbladet. (NTB)

OBS: Document kjenner den siktedes identitet, men velger å ikke publisere hans navn så lenge han kun er siktet.

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.