Den terrorsiktede mannen skal ha forandret seg og blitt «mer religiøs» etter en reise til et afrikansk land, skriver NRK. Privat foto.

En terrorsiktet «nordmann i 20-årene» kobles til terrorkomplottet som i går ble rullet opp i Danmark. Den siktede skal ha vært i kontakt med en eller flere av de arresterte i Danmark.

– Jeg kan bekrefte at det er en forbindelse fra den danske aksjonen til en konkret person i Norge, sier kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, til NRK.

Hugubakken ønsker ikke å si noe nærmere om hva som knytter mannen til den danske terrorsaken. Mannens forsvarer, Brynjar Meling, sier til NRK at han ikke har noe kjennskap til en slik kobling.

«Nordmannen» det refereres til er 23 år gammel og opprinnelig fra Somalia. Han ble omtalt av document i september 2019: Pågrepet for terror er «norsk statsborger» «fra Telemark». Rekk opp hånda den som tror han heter Ola.

Men, nei. «Norsk statsborger» har fått en spesiell klang, og det slår ikke feil denne gangen heller. Han heter hverken Ola eller Fredrik. Navnet kan i prinsippet være fra et hvilket som helst land i den muslimske verden, men etter hva Document erfarer har han opphav i Øst-Afrika, muligens Somalia.

Venner og bekjente av siktede sier til NRK at han forandret seg de siste årene:

En venn av mannen sier at den siktede på et tidspunkt skal ha vist frem IS-propaganda.

Dette skal ha skjedd etter at mannen i 20-årene hadde vært i et afrikansk land for å studere. Dette oppholdet skal ha endret den siktede.

Rundt 20 personer blepågrepet i en stor politiaksjon i Danmark for ulovlig våpenbesittelse og anskaffelse av sprengstoff i forbindelse med terrorplanlegging, torsdag.

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!

Les også