Nytt

Store politistyrker, tildels tungt bevæpnet, bevoktet åstedet.

Politiets sikkerhetstjeneste har overtatt etterforskningen etter funnet av en bombelignende gjenstand på Grønland i Oslo. Politiets bombegruppe foretok i natt en kontrollert sprengning.

En mann er pågrepet etter at han ble tatt med en bombelignende gjenstand lørdag kveld. Et større område på Grønland var avsperret i mange timer lørdag kveld og natt til søndag.

Natt til søndag melder PST at de overtar etterforskningen av saken.

– Det er flere grunner til at vi har tatt over saken, men jeg kan ikke gå inn på det nå, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST ifølge Aftenposten.

– Vi er veldig tidlig i etterforskningen, nå foretar vi de vanlige etterforskningsskritt som å sikre bevis og foreta avhør.

Like etter klokken halv ett hørtes et smell på stedet, og politiet bekreftet at bombegruppa hadde gjennomført en kontrollert sprengning av gjenstanden.

Innsatsleder Svein Arild Jørundland

Innsatsleder Svein Arild Jørundland sier at det er vanskelig å vite om det var sprengstoff, men at smellet var høyere enn det pleier å være med det utstyret bombegruppa brukte. Han mener det tyder på at noe har «gått i lufta», som han sa.

Jørundland sa dette ved ett-tiden:

– Nå er bombegruppa på nytt fremme og undersøker hvilken effekt det de nettopp gjorde har hatt. Så må vi undersøke om det er flere ting det borte som vi må gjøre noe med, før vi kan slippe opp sperringene.

VGs reporter på stedet siterte i live-sending før smellet et øyenvitne som så den pågrepne mannen sitte på huk og fingre med en innretning – det politiet kaller «en bombelignende gjenstand». Vitnet beskrev ham som «en relativt ung mann» av «utenlandsk opprinnelse eller bakgrunn».

Aftenposten: «Rundt midnatt var det ampert på stedet. Noen ropte «Norge for nordmenn», og politiet måtte føre enkelte personer bort.»

Rundt midnatt sperret politiet innsyn til åstedet ved å plassere to brannbiler midt i gata og strekke presenninger.

Tidligere på kvelden sa operasjonsleder Marita Aune dette til TV 2:

– Det er funnet en anretning som er en bombelignende gjenstand som ser ut til å være ment til å gå av. En person er under kontroll, og har status som mistenkt

Innsatsleder Svein Arild Jørundland sa til NRK at en politipatrulje fattet mistanke til en person på gata:

– I forbindelse med ham, fant de en eske med innhold som politiet mener er mistenksomt. (sic)

– Er det en bombe?

– Det kan jeg ikke svare på, men det er en gjenstand som er om lag 30 x 30 centimeter – det vil si at det ikke er stort skadepotensial på den, men den er av en sånn karakter at vi ønsker at bombegruppen skal undersøke den, sier Jørundland.

VGs reporter på stedet sa at politiet sperret av fra Motzfeldts gate til Christian Kroghs gate.

– Vi har også kontroll på en del vitner som er tatt med inn til politihuset for avhør, sa innsatsleder Jørundland til VG.

Vitner fortalte om et stort antall politibiler på stedet. Andre nødetater var også på plass.

 

TV2  VG