Tirsdag formiddag på Frogner i Oslo:

Området rund Aleris legesenter på Frogner i Oslo ble en kort periode sperret av tirsdag formiddag etter at en svært truende mann la fra seg en sekk utenfor legesenteret.

Den mistenkelige gjenstanden var en ryggsekk som ble satt igjen på parkeringsplassen utenfor bygget og området rundt ble sperret av.

Personer i bygningene rundt legesenteret som ligger i Fredrik Stangs gate ble også evakuert og bombegruppen rykket ut.

Sperringene blir nå opphevet og folk kan trekke tilbake til byggene i nærheten.

Bombegruppen har undersøkt sekken. Den viste seg å være ufarlig. (NRK)

Mannen hadde ringt Aleris legesenter og uttalt seg i så truende ordelag at de ansatte ble redde og varslet politiet.

Søndag skjedde noe tilsvarende i Mo i Rana, men med mer omfattende konsekvenser:

En mann er pågrepet etter funn av en bombelignende gjenstand i en idrettshall i Moi Rana. 800 personer ble evakuert, men gjenstanden viste seg å være ufarlig.

Det var ved 15-tiden søndag politiet i Mo i Rana fikk melding om funn av en «mistenkelig gjenstand» i Moheia idrettshall. Det var snakk om en grønn ryggsekk med ledninger som stakk ut av den. I ryggsekken var det en svart boks. Ansatte på Moheia bar sekken opp og ut, og ble da oppmerksomme på ledningene.

– Den var rigget for at vi skulle reagere på den. Sekken var helt klart utstyrt for at den skulle vekke mistanke, sier operasjonsleder Fred Leirvik i Nordland politidistrikt til NTB.

Ufarlig

Politiets bombegruppe ble tilkalt og undersøkte innholdet iryggsekken søndag kveld. Rundt midnatt natt til mandag kunne politiet opplyse at det ikke ble funnet noen eksplosiver i den.

I påvente av undersøkelsen har vi drevet masse etterretning. Det resulterte i at en mann ble pågrepet på Fauske klokka 21 ikveld. Han er kjørt til arresten iBodø og vil bli avhørt mandag morgen, sier Leirvik.

Foreløpig vet politiet ikke hvorfor mannen plantet gjenstanden.

800 evakuert

Hallen var leid av Jehovas vitner for en samling da ryggsekken ble oppdaget, men den pågrepne mannen skal ikke ha deltatt på arrangementet.

– Jehovas vitner hadde søndag en samling og leide hallen for anledningen. Rundt 600 personer befant seg i hallen. Samtidig befant 200 andre seg isvømmehallen. Til sammen 800 personer ble evakuert, opplyser Leirvik.

Politiet opplyste til Rana Blad at de evakuerte bolighus i en radius på 250 meter rundt fritidsparken, som blant annet består av svømmehallen og en flerbrukshall.

Ved 19-tiden opplyste Nordland politidistrikt til NTB at E6, som ligger nær idrettshallen, var stengt. Trafikken ble omdirigert til en annen trasé gjennom sentrum. (NTB)

Når 800 mennesker evakueres og E6 stenges snakker vi om omfattende ringvirkninger.

To parallelle saker i løpet av kort tid. Hvis publikum skal kunne bearbeide hendelsene må de få mer informasjon: Er det psykisk syke mennesker? Er det asylanter? Publikum trenger holdepunkter for å vite hvor alvorlig de skal ta hendelsene. Hvis ikke risikerer vi at hysteriet sprer seg.

Norge er ikke vant med å være obs på gjenglemte pakker og gjenstander bortsett fra på flyplasser.

Det kan endre seg.

Bomben som var rigget av en ung ingusjeter på Grønland i Oslo rett etter terroren i Stockholm, var the real thing.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.