Kim Heger var dommer i saken mot de to tiltalte for terrrorfinansiering. Foto: Heiko Junge / NTB

OSLO TINGRETT: En montenegriner (44) er dømt til fem års fengsel for terrorfinansiering. En medtiltalt syrer (32) er frifunnet for terrorfinansiering, og kun dømt for ulovlig hawalavirksomhet.

Påtalemyndigheten ved statsadvokat Frederik Ranke hadde bedt om fengsel henholdsvis i seks og fire år for 44-åringen og 32-åringen. Han vurderer å anke dommen.

32-åringen nektet enhver straffskyld i retten, 44-åringen erkjente straffskyld for to mindre punkter i tiltalen.

Mannen fra Montenegro er dømt for å ha sendt 465.000 kroner til den kosovanske IS-krigeren Arben Hasani i Syria. Han sendte pengene i fem omganger fra juli til desember 2017.

Ingen formildende omstendigheter

Retten «kan ikke se noen formildende omstendigheter», heter det i dommen:

Han har i meldinger til Hasani uttalt at han støtter drap mot de som ikke støtter ISIL, jfr. også melding av 15. juli 2017 om at han ser på ISIL-videoer sammen med sin mindreårige sønn:

Fordi alle videoene som kommer, ser vi dem sammen … og han sier at på veien skal man kappe hodet med kniv av de vantro … Hele dagen hører han på salme og videoene fra Dewla… Noen ganger tenker jeg hvordan skal vi ta hele landet … og at skal de vantro skal være under vårt nåde… først skulle jeg drepe alle så skulle jeg spørre hlifen (ukjent, arabisk, mulig Khalifen som betyr lederen) hva skal jeg gjøre med dem… bror det finnes ikke noe nåde for de skitne, fordi stedet må renses fra dem.

– Vi er uenig i rettens vurderinger både av skyldspørsmål og straffutmåling. Dommen vil bli anket, sier forsvarer for mannen i 40-årene, Svein Holden, til Nettavisen.

Montenegrineren erkjente overføringer for rundt 30.000 kroner. Han hevdet at pengene ikke gikk til IS, men til menneskesmuglere som skulle smugle kvinner og barn ut av IS-kontrollerte områder.

Han flyttet fra Montenegro til Tyskland i 1995, hvor han ble frem til han kom til Norge i 1999. Han ble norsk statsborger i 2006. Han er
gift, bor i Viken, og har seks barn i Norge.

Bot for hawala

Syreren er dømt til å betale en bot på 25.000 kroner for hawalavirksomhet, noe retten anser oppgjort ved at han har sittet i varetekt i 29 dager.

Påtalemyndigheten mente at syreren hadde formidlet minst fire millioner kroner til mottakere i utlandet, for det meste Syria. Retten finner det bevist at han har drevet hawalavirksomhet uten konsesjon, men ikke at hensikten var terrorfinansiering, og dømmer ham derfor kun for brudd på finansforetaksloven.

Da 32-åringen ble pågrepet og hejmmet hans ransaket i mai i fjor fant PST 390.000 kroner i kontanter under madrassen hans.

Retten finner det bevist at hele beløpet stammer fra straffbar hawalavirksomhet, og hele beløpet skal inndras. Også syrerens Samsung Galaxy J5 mobiltelefon, som han benyttet i hawalavirksomheten, inndras.

Statsadvokat Ranke vurderer å anke dommen.

– Vi er ikke enig i rettens endelige konklusjon om at YY ikke visste hva som foregikk. Vi har vært klar på at han må ha holdt det som sannsynlig at pengene skulle til IS og at det er tilstrekkelig bevist. Vi skal studere dommen grundig og vurdere om vi anker frifinnelsen, sier han til Nettavisen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.