En usbeker, som har vært sendt ut en gang før, og en tyrker som har søkt asyl i flere andre land, er pågrepet av politiet og skal sendes ut med tvang. Dette er del fem om illegale migranter som beslaglegger enorme ressurser fra samfunnet.

Del 5.

Tidligere artikler i serien: del 1, del 2, del 3 og del 4

Sayfulla er en 40-åring fra Usbekistan, pågrepet av politiet i forbindelse med kontroll av en varebil et sted på Østlandet.

Nå vil politiet ha ham internert i fire uker for å unngå at han stikker av fra uttransportering til Polen gjennom Dublin-samarbeidet i EU.

Sayfulla har søkt asyl i Norge to ganger. Oslo tingrett skriver at første gang var 28. juni 2011. Den saken tok mer enn to år. Han fikk endelig avslag i Utlendingsnemndas vedtak i november 2013, og reiste tilbake til Usbekistan med støtte fra FN-organisasjonen International Organization for Migration (IOM) året etter.

Kart over IOMs kontorer over hele verden

Migrasjon er storindustri for IOM, FN-organisasjonen til støtte for migranter. Den har kontorer og ansatte i nesten alle verdens land og territorier (i blått på kartet). I Norge hjelper IOM blant annet med å betale reiser for avviste asylsøkere som skal hjem, eller til et annet land i Dublin-samarbeidet. (Utsnitt fra IOMs nettsted.)

Andre gangen Sayfulla søkte var i februar 2023. UDI avslo søknaden i august samme år. Det kom frem at polske myndigheter var ansvarlig for å behandle søknaden, i henhold til Dublin-samarbeidet. Polen aksepterte anmodningen om overtakelse og 40-åringen ble planlagt sendt sørover 9. november i fjor.

Men det skjedde ikke, fordi politiet ikke fant ham.

Varsel om utvisning

Utlendingsdirektoratet måtte da følge standard prosedyre skrive et «forhåndsvarsel om utvisning» som ble sendt 10. november 2023.

Hvor det ble sendt hvis ikke politiet ante hvor adressaten var, vet vi ikke.

Til saksbehandleren har Sayfulla opplyst han må «gjemme seg for politiet», fordi han ikke vil til Polen. For da vil han bli deportert tilbake til Usbekistan.

Til politiet har han også opplyst at han vil gjøre sitt beste for å bli værende i Norge.

Tingretten mener alle vilkårene for internering er oppfylt. Sayfulla godtok kjennelsen. Denne saken var raskt unnagjort, bare 20 minutter gikk med før dommerfullmektig Vilde Buttedal Cuni kunne heve retten.

Asylsøknader i tre land

Tre dager senere møter en asylsøker tidlig i 20-årene dommer Bård Skeie Hagen. Han ble tatt av politiet dagen før, og skal nå sendes til Tyskland.

Vi får ikke vite hvor han kommer fra, men fornavnet Turgut er vanlig i Tyrkia.

Turgut har allerede søkt om asyl i både Tyskland og Danmark, noe som er grunnen til at UDI ga avslag på søknaden i Norge, som ble sendt inn 25. april i år. Politiet handlet effektivt, for han ble pågrepet samme dag søknaden ble registrert og det ble avdekket at ansvaret for å behandle søknaden hans ligger hos Tyskland. Igjen vises det til Dublin-samarbeidet.

– Han [Turgut] har i sin forklaring gitt uttrykk for at han opplever det som svært tungt å bli holdt internert, og at dette forverrer hans psykiske tilstand, skriver Skeie Hagen.

Hvilken psykisk tilstand det er snakk om står det ikke noe om.

Videre heter det at retten ikke betviler Turguts forklaring, men at hensynet til en effektiv håndhevelse av regelverket taler for at han holdes internert.

Noe skal Oslo-psykologene leve av òg. Dommeren konkluderer med å vise til at det er «sentralt at utlendingens psykiske helse ivaretas, og at behovet for en henvisning til spesialisthelsetjenesten fortløpende vurderes.»

Retten hevet etter nøyaktig én time.

Siste episode i serien kommer plutselig.

Les de tidligere artiklene: del 1, del 2, del 3 og del 4

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også