EU girer opp til en ny sanksjonsrunde mot Russland som svar på den delvise mobiliseringen og folkeavstemningen i Donbass. EU-president Charles Michel mener at Russland bør suspenderes fra Sikkerhetsrådet. Samtidig vil Finland hindre russere å flykte fra krigen via Finland.

– Når et permanent medlem av Sikkerhetsrådet starter en uprovosert og uberettiget krig, en krig som er blitt fordømt av FNs hovedforsamling, så bør det etter min mening gå automatikk i at dette medlemmet suspenderes fra Sikkerhetsrådet, sa Michel i en tale til FNs hovedforsamling fredag.

Michel rører derved ved noe av ordningen som oppsto etter annen verdenskrig. Sovjetunionen var en av seiersmaktene til en meget høy pris. Det er en direkte sammenheng mellom plassen i Sikkerhetsrådet og seieren over Nazi-Tyskland. Russere kan oppfatte at man vil frata dem fruktene av en historisk seier.

Andre land vil kanskje mene at heller ikke USA har helt rent mel i posen. Krigen mot Irak var noe helt annet enn krigen i Afghanistan.

– Retten til å bruke veto bør være et unntak, men det har blitt, som vi har sett, regelen. Det haster og er nødvendig med reform, sa Michel videre.

Sikkerhetsrådets fem permanente medlemmer – Frankrike, Kina, Russland, Storbritannia og USA – har vetorett.

Sikkerhetsrådet er FNs mektigste organ, ettersom resolusjoner som vedtas der, er bindende for medlemslandene i FN. FN-charteret slår fast at Sikkerhetsrådet har «primæransvaret for opprettholdelsen av internasjonal fred og sikkerhet».

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gjentatte ganger krevd at Russland må fratas vetoretten så lenge landet fører krig. (NTB)

Hvis man rokker ved noe så permanent som den faste plassen i Sikkerhetsrådet signaliserer man at det er andre regler som også kan endres, som f.eks. kravet om enighet i EU. Tyskland vil ha fjernet vetoretten.

Noe annet er at Kina aldri vil gå med på en slik degradering av Russland.

Finland stenger døren

Finland varsler at russere ikke vil slippe inn i landet på vanlig turistvisum. Heller ikke visum utstedt av andre Schengen-land. Finland viser til baltiske land som ser på russiske turister som en sikkerhetstrussel.

Etter Putins mobiliseringsordre har trafikken over grensen til Finland steget kraftig. Bare torsdag kom det 6.000.

Finland varsler kraftig innstramming av russeres mulighet til å dra til nabolandet.

– De som krysser grensen som turister, vil ikke få slippe inn, sa utenriksminister Pekka Haavisto fredag.

Dette gjelder både russere som har turistvisum utstedt av Finland, og turistvisum utstedt av ethvert annet Schengen-land, uttalte han.

Tiltaket skal ferdigstilles i løpet av de kommende dagene.

Regjeringen forklarer endringen med at Finlands internasjonale ståsted kan bli påført alvorlige skader, sett i lys av at de baltiske landene, som også er del av Schengen, nå omtaler turisme fra Russland som en sikkerhetstrussel.

Fredag opplyste en talsmann for den finske grensevaktstyrken at antall russere som har kommet til landet er doblet etter at Moskva tidligere denne uken kunngjorde mobilisering av reservister til krigen i Ukraina. Over 6.000 russere ankom Finland bare torsdag, ifølge talsmannen. (NTB)

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.