Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og statsminister Erna Solberg under pressekonferanse om Norge og FNs sikkerhetsråd. Foto: Heiko Junge / NTB.

Norge får selskap av andre, helt nyvalgte medlemmer av FNs sikkerhetsråd. Nå kommer Brasil, De forente arabiske emirater, Albania, Gambia og Ghana inn.

NTB-AFP skriver at sammensetningen av de nye ikke-permanente medlemmene kan bidra til en endring i balansen i rådet, ifølge FN-diplomater.

De fem nyeste landene ble valgt i en avstemning i FNs hovedforsamling fredag og inntar Sikkerhetsrådet i januar neste år.

FNs sikkerhetsråd består av fem faste medlemmer: USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike, og ti land som velges for en periode på to år. Norge ble valgt som rådsmedlem i fjor og inntok sin plass 1. januar i år.

Norge har erklært at medlemskapet skal brukes blant annet til å fremme «klimasaken». Det er uklart hvilken agenda de andre nye landene har med seg, men lite tyder på at det er klimaet det vil handle om for disse.

Mange vil mene at de fem nyeste landene i FNs sikkerhetsråd typisk er land som, i motsetning til Norge, har fokus på å fremme sine egne nasjoners interesser.

Norge har ellers brukt sitt nye medlemskap til å markere støtte til det korrupte palestinske lederskapet, og har i så måte havnet i et nokså spesielt selskap. Document har nylig omtalt dette:

Den siste Gaza-krigen har fått norske diplomater til å føre vårt land inn i en fraksjon i FNs sikkerhetsråd sammen med Kina, landet som utgjør den største strategiske trusselen mot Vesten, og Tunisia, det eneste muslimske landet som for tiden er med i Sikkerhetsrådet, skrev Document.

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.