Nytt

Fra et møte i FNs sikkerhetsråd i New York den 26. september 2018. Foto: Eduardo Munoz / Reuters / Scanpix.

Tyskland ber Frankrike gi slipp på sin faste plass i FNs sikkerhetsråd og overlate den til EU. Svaret fra Paris er blankt nei.

– På mellomlang sikt kan vi kanskje forestille oss at det franske setet blir et EU-sete, sa Tysklands finansminister Olaf Scholz onsdag.

– Jeg innser at det vil kreve en del overtalelse i Paris, men det vil være et modig og smart mål, la han til.

Scholz understreker viktigheten av at EU taler med én stemme internasjonalt, noe en plass i Sikkerhetsrådet vil muliggjøre.

Frankrike har i likhet med USA, Russland, Kina og Storbritannia fast plass og vetorett i FNs sikkerhetsråd og har liten lyst til å gi slipp på denne.

For å sukre pillen mener Scholz at Frankrike på permanent vis kan få posten som EUs ambassadør til FN, men forslaget avvises helt av Frankrikes USA-ambassadør Gerard Araud.

– Dette er umulig rent juridisk, for det vil være i strid med FN-charteret. Å endre dette er politisk umulig, tvitrer Araud.

Store land og økonomier som Tyskland, India, Japan og Brasil har lenge tatt til orde for reformer og ytret ønske om en fast plass i Sikkerhetsrådet.

USAs daværende president Barack Obama ga i 2010 uttrykk for støtte til Indias forsøk på å bli fast medlem av Sikkerhetsrådet.

(©NTB)

 
 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!