I et intervju med den australske tenketanken Lowy Institute gjentok utenriksminister Subrahmanyam Jaishankar tirsdag Indias krav om både å øke antall permanente og ikke-permanente medlemmer av FNs sikkerhetsråd.

Sikkerhetsrådet er et av seks hovedorganer i FN og har 15 medlemmer. Kina, Russland, USA, Frankrike og Storbritannia er permanente medlemmer. De ti andre roterer hvert annet år. India har siden 2020 ikke-permanent status, men den opphører i desember.

Det er i lang tid blitt diskutert å øke antallet permanente og ikke-permanente medlemmer av FNs sikkerhetsråd. Det har imidlertid vært liten fremgang i samtalene på grunn av at de faste medlemmene har autoritet til å avvise reformtiltak.

– Å reformere Sikkerhetsrådet er en hard nøtt, men også harde nøtter kan knekkes. Arbeidet har vært blokkert i mange år – og vi vet alle hvorfor – men kommer det ikke fortgang i reformene ender vi opp med et stadig mer irrelevant FN.

Jaishankar sa også at noen afrikanske og latinamerikanske land føler at FN og Sikkerhetsrådet ikke gjør noe for dem, og at det skader FNs omdømme. 

– Hvis du taler med land i Afrika, Latin-Amerika og de små øystatene, føler du sterkt at dette ikke er deres FN – og det skader FN. Det er hele kontinenter som faktisk føler at Sikkerhetsrådet ikke tar hensyn til deres interesser.

Jaishankar tok også opp den økende betydningen av Indias forhold til Australia samt deres felles interesser som medlemmer av Quadrilateral Security Dialogue (Quad) hvor også Japan og USA deltar. Quad understøttes av militærøvelsene Exercise Malabar

Dialogen anses som et svar på økende kinesisk økonomisk og militær innflytelse og har møtt skarpe reaksjoner fra Kina som omtaler den som et «asiatisk NATO». Invasjonen av Ukraina har siste år truet samholdet i gruppen ettersom Delhi har nære bånd til Kreml og motsetter seg å fordømme Moskvas krig.




 

 

Kjøp billetter til møtet her!

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.