Migranter ved Salla på grensen mellom Russland og Finland. Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva via AP

Alle Finlands grenseoverganger til Russland unntatt én stenges etter en strøm av papirløse asylsøkere fra blant annet Afghanistan, Marokko, Somalia og Syria.

I november har over 600 personer uten gyldige reisedokumenter til EU ankommet Finland fra Russland.

Asylsøkerne kommer fra flere land, inkludert Jemen, Afghanistan, Kenya, Marokko, Pakistan, Somalia og Syria, ifølge den finske utlendingsetaten.

Derfor besluttet regjeringen i forrige uke å stenge fire av de i alt ni grenseovergangene til Russland.

– Dessverre har ikke det bidratt til å stanse dette fenomenet, sa statsminister Petteri Orpo onsdag.

Nå stenges også de øvrige, unntatt en.

Kun grenseovergangen Rajajooseppi i Lappland forblir åpen, sa statsministeren videre. Tiltaket skal i første omgang gjelde til 23. desember.

– Vi stenger grensene fra midnatt fredag, sa statsminister Orpo på en pressekonferanse onsdag kveld.

NTB-Reuters-AFP melder om saken.

Ber Frontex om bistand

Finland har nå bedt EUs grensebyrå Frontex om hjelp til å håndtere situasjonen. Myndighetene i Helsingfors sier de trenger mer personell og utstyr for å sikre grensen mot Russland.

I begynnelsen av året startet Finland arbeidet med å bygge et 200 kilometer langt grensegjerde mot Russland, men dette arbeidet er ennå ikke ferdig.

Finland har Europas lengste landegrense mot Russland, på hele 1.340 kilometer.

Finlands utenriksminister Elina Valtonen sa tidligere onsdag at det kan bli aktuelt å stenge hele grensen til Russland om nødvendig.

Estland med samme problem

Onsdag anklaget også Estlands innenriksminister Russland for å sende migranter til grensen for å undergrave sikkerheten og skape uro.

Totalt 75 migranter, hovedsakelig fra Somalia og Syria, har prøvd å krysse grensen til Estland fra Russland ved Narva-grenseovergangen siden torsdag, ifølge landets rikskringkaster ERR.

Russland: «Russofobiske holdninger»

Finske myndigheter har anklaget Russland for å bevisst slippe gjennom papirløse asylsøkere til landet.

– Det er helt klart at utenlandske myndigheter og andre aktører har spilt en rolle i å legge til rette for at personer krysser grensen til Finland, heter det i en uttalelse fra den finske regjeringen.

De færreste tror at en slik strøm av borgere fra tredje verden, som oppholder seg i Russland, brått setter kursen mot grensen til Finland helt av seg selv.

Kreml avviser påstandene om at Russland skysser asylsøkere mot grensen til Finland.

– Finske myndigheter har begynt med klumsete unnskyldninger for å hisse opp russofobiske holdninger, sier Maria Zakharova, talskvinne i det russiske utenriksdepartementet.

Zakharova gir imidlertid ingen annen god forklaring på hvorfor alle disse asylsøkerne plutselig dukker opp ved grensene til de to Nato-landene.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.