Lekkasjen fra en gassrørledning i Finskebukta mistenkes å skyldes sabotasje iverksatt av utenforstående. Rørledningen har ikke noen tilknytning til norsk gassinfrastruktur, ifølge Gassco. Selskapet sier de følger situasjonen nøye.

– Sikkerhet er øverste prioritet i Gassco, og vi jobber kontinuerlig og dedikert for å ivareta sikkerheten rundt transportsystemet. Vi har god dialog og samhandling med relevante myndigheter og aktører på norsk sokkel. Det gjelder også nå, sier kommunikasjonsdirektør Linda Nordbø til Teknisk Ukeblad.

Regjeringen følger med på situasjonen og avventer mer informasjon fra finske myndigheter, sier olje- og energiminister Terje Aasland.

Ifølge Finlands statsminister  Petteri Orpo (Saml) er lekkasjen trolig skapt av sabotasje.

– Det er trolig at skaden på både gassrørledningen og kommunikasjonskabelen er et resultat av utenforstående aktivitet, sier Orpo i en uttalelse tirsdag.

Orpo ble spurt om det var grunnlag for mistanke om at Russland sto bak, men svarte at det er for tidlig å fastslå noe slikt.

Nato-sjef Jens Stoltenberg lover at Nato vil støtte Finland som allierte, og har lagt ut en melding om dette på X/Twitter.

Gasslekkasjen skjedde natt til søndag, men først tirsdag ble det bekreftet at det finske forsvaret og sikkerhetspolitiet er koblet inn i saken, skriver TU. Også olje- og energiminister Terje Aasland følger situasjonen nøye, men mener samtidig at tryggheten på norsk sokkel er godt ivaretatt.

– Regjeringen har stor oppmerksomhet om sikkerhet og beredskap på norsk sokkel, særlig i lys av den sikkerhetspolitiske situasjonen. Jeg vil understreke at det er et høyt sikkerhetsnivå på norsk sokkel.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) kaller hendelsen i Finland «bekymringsfullt og alvorlig», ifølge VG.

– Om det er behov for støtte fra Norge, vil vi være positive til det. Men det er fortsatt for tidlig å si hva som har skjedd. Vi har for vår del stor oppmerksomhet på å sikre infrastrukturen i våre egne havområder, slik vi har hatt siden NordStream-bruddet, men står i dialog med Finland, sier forsvarsministeren.

Statsministerens kontor henviser til uttalelsene fra Aasland.

Litt mer nøyaktig kart over gassrørledningen Balticonnector. Kilde: Yle/ OpenStreetMap, /MarineTraffic

Kommunikasjonsdirektør Nordbø sier at hendelsen ikke har noen innvirkning på norsk sokkel.

Det er gassrørledningen Balticconnector som lekker. Den har vært i drift siden begynnelsen av 2020, og går fra Ingå/Ingoo i Finland til Paldiski i Estland.

Estiske seismologer sier at verken de eller finske seismikk-stasjoner har registrert noe som ligner på eksplosjoner i tidsrommet da man mistenker at lekkasjen har oppstått.

Men seismologen Björn Lund sier følgende til Sveriges Radio Ekot:

– Data från Finland och mina norska kolleger som har jobbat hårt, vi har sett att det förmodligen varit en sprängning i finska viken, en liten sprängning.

Kriminalsjef Timo Kilpeläinen leder den foreløpige etterforskningen av mulig alvorlig sabotasje.

– Ett sabotage av den här kalibern skulle ändå kräva stora resurser, sier han på en pressekonferanse, ifølge Svenska Yle.

Statsminister Petteri Orpo opplyser nokså klart at skaden på gassrøret Balticconnector  og en kommunikasjonskabel som gikk langs rørledningen er forårsaket med vilje, ikke ved normal slitasje. Det kan ta flere måneder å reparere rørledningen.

Finske myndigheter sier dog at gasstilgangen er trygg.

Den svenske marinen har tilbudt sin støtte til både Finland og Estland, skriver Expressen.

– Det pågår ständigt ett samarbete kring sjölägesinformation. Vi har erbjudit stöd men just nu är vi inte inblandade mer, sier Jimmie Adamsson, kommunikasjonsjeffor den svenske marinen.

– Vi är alltid beredda på att agera, och just nu pågår en övning så vi har extra mycket tillgängliga fartyg.

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.