Svenske og estiske myndigheter mener at datakabelen mellom landene som er blitt skadd, er utsatt for «fysisk påvirkning». Nato sender forsterkninger til området.

Estiske myndigheter har informert Sverige om sin konklusjon, og svenskene er enige. Försvarsmakten har nå sendt et fartøy til området for å undersøke nærmere, skriver Aftonbladet.

– Det bidrar till ett redan spänt läge i Östersjön, vi har nära dialog med Estland och Finland, sier forsvarsminister Pål Jonson.

Hendelsen knyttes til skadene som ble påført den den finsk-estiske gassrørledningen Balticconnector for litt over en uke siden, og på en telekabel som går parallelt med den. Da ble Russland mistenkt for å stå bak sabotasjen. Kabelen mellom Estland og Sverige ligger i det samme området.

Ny gasslekkasje i Østersjøen, mistanke om sabotasje

Svenskene ble informert torsdag, og forsvarsministeren ser alvorlig på opplysningene. Han mener Sverige befinner seg i en alvorlig sikkerhetssituasjon, og at Østersjøen er et utsatt område. Han utelukker ikke at det dreier seg om sabotasje.

– Man kan inte utesluta någonting i det här läget. Esterna trycker på att det är fysisk påverkan och det är en pusselbit i det här arbetet. Det är bra att försvarsmakten finns på plats, sier Jonson.

Nato sa tidligere torsdag kveld at de vil sende militære enheter til Østersjøen, i form av overvåkningsfly, jagerfly og minesveipere.

– Vi har nära dialog med Estland och Finland, vi har också ett omfattande internationellt samarbete och dialog inom ramen för Nato, EU och Joint expeditionary force, sier Pål Jonson.

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.