I løpet av tirsdagen ble militæravtalen Defense Cooperation Agreement (DCA) signert av Sveriges forsvarsminister Pål Jonson (M) og hans amerikanske kollega Lloyd Austin. Avtalen, som består av 30 artikler, og hvis innhold var hemmelig frem til etter signeringen, gir USA «uhindret tilgang» til 17 svenske militærbaser, inkludert Berga marinebase i Stockholms skjærgård, Luleå luftflåte og Gotland-regimentet.

Avtalen innebærer at USA får lov til å utplassere militært personell i Sverige, personell som ikke vil være underlagt svensk straffelov. USA får også rett til å lagre våpen og ammunisjon på svensk jord, gjennomføre øvelser i Sverige og bruke svensk territorium til å lande og fylle drivstoff på militærfly. Siden det svenske UD har tatt en positiv holdning til atomvåpen, kan dette bety at Sverige blir et lagringssted for amerikanske atomvåpen.

Avtalen skal ha sterk støtte i Riksdagen, men både avtalen og Pål Jonson blir også møtt med sterk kritikk, blant annet i den svenske alternative mediekanalen SwebbTV. I et intervju publisert onsdag beskriver tidligere SVT-journalist Chris Forsne forsvarsministerens sterke tilknytning til USA og går så langt som å sammenligne forsvarsministeren med «en amerikansk agent».

– Det är inte ett korrekt tillvägagångssätt att vi plockar in amerikansk militär och amerikanska vapen utan någon som helst demokratiskt underlag. Jag ser Pål Jonson som en person som i mycket högre grad tjänar amerikanska intressen än svenska intressen, sier Forsne, som også forklarer Pål Jonsons bakgrunn.

– Trots att det är extremt svårt har han lyckats få ett stipendium till Georgetown University i Washington där han tog en filosofie kandidatexamen, därefter tar han sig direkt till en elitskola i Bryssel som utbildar höga EU-tjänstemän, fortsätter att doktorera i Krigsvetenskap vid King’s College. Förutom detta har han varit ordförande i den svenska Atlantkommissionen, han har forskat vid NATO i Rom, och han har också varit aktiv inom Försvarsmakten. Han har varit kustjägare och har dessutom jobbat på Totalförsvarets Forskningsinstitut, sier Chris Forsne, som også viser til at Jonson har hatt samme mentor i USA-relaterte saker som Carl Bildt.

– Det är med andra ord en man som är extremt professionell inom sitt område, det krigsindustriella komplexet, och han är oerhört nära knuten till USA.

På spørsmål om hvor grensen går for landsforræderi, svarer Chris Forsne:

– Pål Jonson är snarare en amerikansk agent, han är inte en försvarsminister för Sverige och hela hans utbildning visar på hans väldigt, väldigt täta band med USA.

Avtalen mellom USA og Sverige har som mål, ifølge regjeringens pressemelding, å «styrke den regionale sikkerheten til både Sverige og våre naboland ved å signalisere USAs engasjement og faktiske tilstedeværelse». Avtalen skal nå godkjennes av Sveriges Riksdag og flere lover må endres. Ifølge regjeringen kan avtalen tre i kraft i 2024.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.