Det svenske Försvarsdepartementet bekrefter at Sveriges forsvarsminister Pål Jonson (M) tirsdag signerte en avtale om forsterket forsvarssamarbeid mellom Sverige og USA. Avtalen, Defence Cooperation Agreement (DCA), har som mål å gjøre det enklere og raskere for Sverige å motta amerikansk militær støtte.

USA får tilgang til en rekke svenske militærbaser og kan lagre forsvarsmateriell og våpen i Sverige. Norge, de baltiske landene, Polen, Tsjekkia og Ungarn har allerede lignende avtaler med USA.

Avtalen vil også innebære at amerikanske soldater lettere slipper inn i Sverige, hvor de vil adlyde amerikansk lov. Avtalen skal ha sterk støtte i det svenske parlamentet, men det faktum at amerikanske soldater som begår forbrytelser på svensk jord ikke kunne straffeforfølges av svensk domstol har møtt kritikk fra blant annet Vänsterpartiet. Forsvarsministeren har tidligere understreket at den delen av avtalen «må bygge på respekt for svensk lovgivning».

– Att vi har en stark amerikansk närvaro i norra Europa det är viktigt för säkerhet och avskräckning och ytterst för att vi ska kunna fortsätta leva i fred, sa Pål Jonson tidligere i høst til SVT.

Avtalen ble undertegnet i Pentagon. Forhandlingene mellom Sverige og USA har pågått siden januar. Avtalen skal også godkjennes av Riksdagen, og ventes å tre i kraft neste høst.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.