Finlands militære aktiviteter for å styrke grensen til Russland provoserer Moskva, som anser tiltakene som uberettigede. Russland anser dette som en trussel, og advarer nå finnene.

En talsmann for Kreml sier at oppbyggingen av tropper i grenseområdet kan øke spenningen mellom Finland og Russland.

Bakgrunnen for at Finland forsterker sin militære tilstedeværelse er at finsk politi bedømte at tilstrømningen av «urovekkende personer» (arabiske migranter) tok seg inn i Finland over grensen fra Russland. Rundt tusen illegale innvandrere kom seg inn i Finland for å søke om asyl og sosiale bidrag.

Asylsøkerne kom fra flere land, inkludert Jemen, Afghanistan, Kenya, Marokko, Pakistan, Somalia og Syria, ifølge den finske utlendingsetaten. Finland har Europas lengste landegrense mot Russland, på hele 1.340 kilometer.

Finland stenger grensen til Russland, etter strøm av asylsøkere fra 3. verden

Den finske regjeringen reagerte raskt, og sperret grenseovergangene i løpet av relativt kort tid. Da Norge opplevde det samme i 2015 tok det lang tid før regjeringen klarte å stenge grenseovergangen til Russland, og mange tusen syklende migranter fikk komme inn til Norge.

Det er forsvaret i Finland som nå bidrar til å kontrollere grensene, og de har fått tilbud om hjelp fra Polen, som for to år siden opplevde noe lignende i stor skala ved grensen mot Hviterussland.

Forsterkningen av grensekontrollen er ubegrunnet fordi Russland ikke utgjør noen trussel mot naboen, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov onsdag til det statskontrollerte russiske nyhetsbyrået Tass.

– This is an absolutely unprovoked and unfounded concentration of armed units at the border with Russia.

Peskov advarte om at Russland anser en slik aktivitet som en trussel som kan føre til en anspent situasjon mellom de to landene, sa Peskov.

– The Finns should be well aware that for us this will pose a threat of boosting the amassment of military units at our borders.

Finlands operasjoner for å styrke grensebeskyttelsen utføres for tiden ved hjelp av personell fra Polen, ifølge Russland. Det er imidlertid uklart om noen polske enheter allerede har nådd den finske grensen.

Forhåndsbestill «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.