En gruppe menneskerettseksperter sier livet til den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj står i alvorlig fare, og ber om at han evakueres umiddelbart. Arkivfoto: Babuskinsky District Court Press Service via AP-NTB.

Menneskerettseksperter fra FN sier livet til den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj står i fare, og at han må evakueres på medisinsk grunnlag.

– Vi mener Navalnyjs liv er alvorlig truet, sier de fire uavhengige ekspertene, som ikke snakker på vegne av FN. De ber russiske myndigheter sørge for at han «har tilgang til sine egne leger, og tillater at han blir evakuert for presserende medisinsk behandling utenlands»

Navalnyj, som sitter fengslet, har sultestreiket i tre uker. Ifølge FN-ekspertene soner han under tøffe forhold og nektes tilgang til behandling.

– Vi er dypt bekymret over at Navalnyj sitter fengslet i forhold som kan beløpe seg til tortur eller ondsinnet, inhuman eller nedverdigende behandling eller straff, i en anstalt som angivelig ikke står til internasjonale standarder, sier de i en uttalelse, skriver Reuters.

Videre knytter de rettssaken mot Navalnyj og tidligere angrep mot ham, inkludert giftangrepet i Sibir i fjor, sammen med et gjennomgående mønster av «gjengjeldelse mot ham for hans kritikk av den russiske regjeringen».

Den 44 år gamle regimekritikeren overlevde så vidt et angrep med nervegiften novitsjok i august i fjor. I februar ble han fengslet i forbindelse med en eldre sak, og 31. mars innledet han en sultestreik med krav om bedre behandling for helseplager.

Det er landsomfattende massedemonstrasjoner til støtte for Navalnyj i Russland onsdag. Nesten 200 skal ifølge observatører være pågrepet, og det skal være ytterligere demonstrasjoner i storbyene Moskva og St. Petersburg.

Kjøp Mesteren og Margarite av Michail Bulgakov fra Document Forlag her.

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.