Aleksej Navalnyj gir v-tegnet til publikum der han står i Babuskinskij distriktsdomstol i Moscow 27. februar, Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/NTB

EU innfører sanksjoner mot fire russiske tjenestemenn som var ansvarlig for arrestasjonen av Aleksej Navalnyj da han vendte tilbake til Russland. Men EU sanksjonerer ikke selve forgiftningen, som nesten kostet Navalnyj livet.

EU innfører sanksjoner mot fire russiske tjenestemenn. Sanksjonene knytter seg ikke til selve forgiftningen, men til fengslingen av den russiske regimekritikeren. Fire høytstående tjenestemenn blir underlagt reiseforbud, og alle verdier de måtte ha i EU blir båndlagt.

To FN-eksperter ba mandag om en internasjonal granskning av forgiftningen. Det er ikke første gang Putin forsøker å ta folk av dage med novitsjok.

– Gitt nasjonale myndigheters mangelfulle innsats, at det ble brukt et ulovlig kjemisk våpen og et mønster av målrettede drapsforsøk, mener vi det haster med å utføre en internasjonal gransking for å klargjøre fakta og omstendighetene rundt forgiftningen av Navalnyj, sier Agnès Callamard og Irene Khan i en felles uttalelse.

Callamard er FNs fremste ekspert på utenomrettslige, summariske og vilkårlige henrettelser, mens Khan er ekspert på ytrings- og meningsfrihet.

En slik granskning kommer neppe til å skjer. Navalnyj eovrført til arbeidsleir 20 mil øst for Moskva.

Amnesty betrakter ikke lenger Navalnyj som samvittighetsfange fordi han etter deres mening sa noe kritisk om innvandrere.

Amnesty International sier de ikke lenger anser Aleksej Navalnyj for å være en samvittighetsfange, men vil fortsatt jobbe for å få ham løslatt.

Begrunnelsen for Navalnyjs endrede status er tidligere «støtte til hat» fra den russiske regimekritikeren. Amnesty viser til «uttalelser han har kommet med tidligere», men er ikke konkrete.

Tidlig i sin politiske karriere – for over ti år siden – fikk Navalnyj kritikk for innvandringsfiendtlige uttalelser.

– Noen av kommentarene, som han ikke offentlig har tatt avstand fra, når opp til terskelen for støtte til hat, noe som er i strid med vår definisjon av samvittighetsfange, sier Amnesty. (NTB)

Det er altså slik at ti år gamle uttalelser kan innhente et menneske som er utsatt for overgrep og kansellere dets status som offer.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.