Belarus´diktator Alexander Lukasjenko (v.)  i samtale med sin allierte Vladimir Putin. Foto: Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Igjen er en uavhengig journalist dømt til lang fengselsstraff i Belarus, opplyser landets journalistforbund. Journalisten er «skyldig» i å ha protestert mot myndighetene.

52 år gamle Iryna Slaunikava, som jobber for TV-stasjonen Belsat, ble funnet skyldig i å ha grunnlagt en ekstremistisk organisasjon og for å ha deltatt i protester mot myndighetene.

Belsat har base i Polen, men en rekke journalistene arbeider med å dekke saker inne i Belarus, og er blitt arrestert av regimet der.

Ifølge NTB fikk Iryna Slaunikava torsdag en dom som lyder på fem års fengsel, ett år mer enn det påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om.

Slaunikava er den tredje journalisten i Belsat som er dømt til fengsel i Belarus (tidligere kjent under navnet Hviterussland), slik at denne stasjonen nå er kraftig rammet av regimet.

Regjeringen i Belarus har satt TV-stasjonen Belsat på sin liste over det man hevder er  «ekstremistiske organisasjoner».

Belsat ble grunnlagt i 2007 og har nærmere en halv million abonnenter på sin YouTube-kanal.

Alle de største uavhengige mediene i Belarus er nå stengt av myndighetene, og det sitter for tiden hele 29 journalister fengslet i landet.

I forrige måned ble Belsat-journalisten Katsiaryna Bakhvalava funnet skyldig i forræderi og dømt til åtte års fengsel, en dom som kom på toppen av en to år lang fengselsdom hun allerede var i gang med å sone.

Kollegaen Darja Tsjultsov soner også en dom på to år.

Belarus er i dag en nær alliert av et annet av Europas diktaturer, nemlig Putins Russland. Også Russland praktiserer systematisk arrestasjon, forfølgelse og utvisning  av uavhengige journalister. Les mer her:

Russiske journalister, bloggere og korrupsjonsjegere er jaget i eksil

Bestill suksessboken:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.