NTB

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at Ukraina gjør framskritt i offensiven. En ledende general sier at de har kommet seg gjennom Russlands første forsvarslinje.

– Ukrainske styrker gjør fremskritt. Til tross for alt og samme hva folk sier, gjør vi fremskritt, og det er det viktigste. Vi er i bevegelse, skriver Zelenskyj på Telegram.

Ukrainske myndigheter har flere ganger kritisert vestlige eksperter som har beskrevet motoffensiven som saktegående og uten ventede gjennombrudd langs fronten. I juni understreket Zelenskyj at den blodige kampen om å komme seg gjennom forsterkede russiske forsvarslinjer ikke er «en Hollywood-film», og at folks liv står på spill.

Men fredag het det fra Det hvite hus at ukrainerne hadde hatt merkbar framgang i Zaporizjzja-regionen. Russiske militærblogger skrev dagen før at ukrainske styrker har rykket fram ved landsbyen Verbove i Sør-Ukraina, ikke langt fra landsbyen Robotyne.

– Mellom første og andre linje

Til The Guardian sier brigadesjef Oleksandra Tarnavskij at de ukrainske styrkene har tatt seg gjennom Russlands første forsvarslinje ved Zaporizjzja etter flere uker med minerydding.

– Nå er vi mellom den første og den andre linjen, sier Tarnavskij.

Han anslår at Russland har brukt 60 prosent av tiden og ressursene på førstelinjen og bare 20 prosent hver på andre og tredje, fordi de ikke ventet at ukrainerne skulle komme seg forbi den første. Derfor venter han raskere framgang når de nå skal forsøke å ta seg gjennom en svakere andre forsvarslinje, heter det videre.

Vil konsolidere posisjonen

Han legger til at ukrainske styrker legger press ut på begge sider der de har tatt seg gjennom linjen for å sementere grepet på området, og at de nå vil forsøke å angripe russiske styrker som skal gi dekning for retretten til styrkene bak den andre forsvarslinjen.

Motoffensiven som ble igangsatt i juni, har som mål å frigjøre okkuperte deler av regionene Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja og Kherson. Ukraina ønsker også å ta tilbake Krim-halvøya, som Russland annekterte i 2014.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.