Situasjonen tilspisser seg ved grensen mot Ukraina. Putin har i dag hatt møte i sitt rusiske sikkerhetsråd. FN har også samlet sikkerhetsrådet. Russland president Vladimir Putin har gitt en ordre om at det russiske militæret skal «bevare freden» i utbryterregionene øst i Ukraina. Dette er ren krigsretorikk.

Utplasseringen av russiske styrker i Øst-Ukraina blir meldt av flere medier, blant annet Reuters, AFP og AP, samt tyske og russiske medier.

Ifølge AFP har Putin i to forskjellige dekreter instruert det russiske forsvarsdepartementet til å ta på seg oppdraget å bevare freden. Det såkalte fredsbevarende oppdraget skje i opprørerkontrollerte regionene Luhansk og Donetsk i Øst-Ukraina, som Putin tidligere mandag anerkjente som selvstendige stater. (NTB)

Donetsk-regionen er også kjent under navnet Donbas, og er allerede delvis okkupert av det som skal være russisk-støttede separatister. Det er ikke så merkelig, i en del av Ukraina med om lag 40 prosent russere. For hele landet er vel andelen russere rundt 17 prosent,

Anerkjennelsen av Luhansk og Donetsk som selvstendige stater har allerede blitt møtt med fordømmelse fra store deler av den vestlige verden. Putin kunngjorde anerkjennelsen i en lang TV-tale mandag kveld, hvor han brukte mye tid på å gå gjennom det historiske forholdet mellom Russland og Ukraina.

Her finner Putin kanskje en slags mulighet for å redde ansikt. Et angrep mot Kiev virker militært umulig. Men når en macho gangster som Putin rasler med sablene, så må det skje noe. Men jeg står fortsatt ved min analyse: Et symbolsk angrep er mulig, og kanskje nå trolig. Men russerne vil ikke invadere Ukraina for fullt. Det har de ikke kapasitet til i forhold til eventuelle gevinster. Det er nord-øst regionen som nå fremtrer som et mulig mål, som jeg hele tiden har antatt.

At situasjonen ser ut til å tilspisse seg er også noe vestlige politikere og medier må ta sin del av ansvaret for. Selvsagt er ikke Putin et demokratisk forbilde, men han er en realpolitiker. Vår utenriksminister gjør seg til latter, og fremstår som et naivt fjols. Hvem vinner av Putin mot Huitfeldt? Svaret gir seg selv, og slike svar betyr noe på den geopolitiske arena.

Tysklands statsminister Olaf Scholz, Frankrikes president Emmanuel Macron og USAs Joe Biden er enige om at Russland beslutning «ikke vil forbli ubesvart».

Dette kommer etter Putins uttalelser. Men de aller fleste skjønner at det ikke vil settes makt bak kravene.

Tidligere mandag kveld anerkjente Putin de ukrainske regionene Luhansk og Donetsk øst i Ukraina som uavhengige stater. Det har ført til fordømmelse fra vestlige land, som står klare med sanksjoner.

Sanksjoner høres vel og bra ut, men i en selvpåført energikrise er Europa (spesielt Tyskland) mer avhengig av Russland enn motsatt. Russerne har nylig signert en langvarig avtale med Kina om leveranser av gass. Det vil aldri mangle på kjøpere i energimarkedet.

Men Putin kan føle at han behøver å markere seg, etter alle påstandene som vestlige politikere og medier har kommet med, som rene krigshissere.

Så får vi håpe det blir noe symbolsk og ikke en fullskala krig. Alt er usikkert i 2022.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.