Det umiddelbare svaret på anerkjennelsen av Donetsk/Luhansk fra amerikansk side er sanksjoner mot investeringer i disse områdene. Biden-regimet har truet med sanksjoner som skulle tildele russisk økonomi et knusende slag.

Senator Lindsey Graham satt på sikkerhetskonferansen i München og sa at Vesten burde knuse rubelen og russisk olje og gass. Han fortalte ikke hvordan.

Amerikanerne har lenge mumlet om at de vil ta Russland ute av SWIFT-systemet, som rammer internasjonal bankvirksomhet. Det vil være å bruke et våpen i USAs arsenal som også har en pris for USA. Da bruker USA sin rolle som opprettholder av internasjonal lov og orden til å ramme en motstander. Det vil ligne på Justin Trudeau som brukte unntakslover til å ramme fredelige sivile protester og drakoniske tiltak mot deres økonomi. Det at man kan, betyr ikke at man bør. Det danner presedens.

De foreløpige sanksjonene mot Russland fra USAs side er fjellet som fødte en mus.

NRKs korrespondent Jan Espen Kruse sa at det på bakken ikke vil være noen særlige forandringer: Russiske soldater har stått i Donetsk og Luhansk før. Nå vil de gjøre det offisielt.

Er det Vesten som lar seg skru opp?

Man går så høyt opp på banen at det skaper forventninger om invasjon og ødeleggelse i selve Ukraina. Det har man gjort i tre uker nå, og tonen blir stadig mer ilter. Nå snakkes det om «Blitzkrieg» i amerikanske medier, og den skal visstnok begynne tirsdag.

Denne voldsomme retorikken gjør det lettere for Putin å ta små skritt. Han kan fremstå som truende og farlig, og får viljen sin. De andre har gjort PR-arbeidet for ham. Russland har veto i Sikkerhetsrådet. Europa er avhengig av russisk olje og gass.

Men disse harde fakta blir ikke holdt opp mot truslene om å straffe Russland. Det gjør dem ikke troverdige.

Det virker som det finnes politikere og lobbyister i Washington som tror på sin egen retorikk og lar seg rive med. Den største krigsfrykten kommer ikke fra Øst-Europa, den kommer ikke en gang fra Ukraina, men fra vestlige medier, «eksperter» og politikere. Det vi ser, er ikke statsmannskunst, men at det piskes opp en stemning.

Og når det kommer til stykket: Blinken møter Lavrov torsdag, som avtalt.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.