Avstemming under Rødts landsmøte lørdag ettermiddag T.h. på første rad sitter partisekretær Benedikte Pryneid Hansen og 2. nestleder Silje Josten Kjosbakken.
Foto: Ola Vatn / NTB scanpix

 

Partileder Bjørnar Moxnes’ forsøk på å pynte på Rødts ideologiske røtter og dets søsterpartiers blodige historie ved å slette ordet «kommunistisk» fra partiets prinsipprogram, overlevde ikke en avstemning blant delegatene på partiets landsmøte.

Søndag stemte 63 av rundt 220 Rødt-delegater for å stryke ordet «kommunistisk» fra partiets prinsipprogram. Landsmøtet stemte i tillegg for å beholde formuleringen «Det var dette Karl Marx kalte kommunisme», i stedet for å endre til «Dette kaller vi i Rødt kommunisme». Forsøket på å omskrive historien feilet for åpen scene.

– Jeg er lettet, og glad for at det var et såpass solid flertall. Nå håper jeg vi kan få ro om dette i noen år fremover, og heller vise frem hva vi mener i praktisk politikk, sier landsstyremedlem Marcus Mærøe, som er en av dem som har stått på barrikadene for «kommunisme»-ordet, til VG.

Bjørnar Moxnes har argumentert med at ordet «kommunisme» står i veien for Rødt, og er en snubletråd for partiets nye vekst. Rødts toppkandidat i Stavanger, Mímir Kristjánsson, mener også at det er lurt å ta bort ordet kommunisme i prinsipprogrammet, sier han til Nettavisen:

– Skal du bruke ordet kommunisme, slik mange her ønsker? Er vi tjent med å bruke dette ordet for å nå ut til vanlige arbeidsfolk i Norge? Jeg mener nei, det er for trøblete og lett å misforstå, mener han.

Lett å misforstå? Moxnes & co ønsker seg et klasseløst samfunn i tråd med Karl Marx’ ideologi, der målene er et samfunn uten sosiale klasser, penger og statsmakt, og hvor privat eiendom er avskaffet til fordel for felleseie. Her skal alle jobbe etter evne og motta etter behov.

Noen umiddelbar sletting av ordet «kommunisme» fra prinsipprogrammet er neppe nært forestående, skal man ta leder i Rød Ungdom, Tobias Drevland Lund, på ordet:

– Rød Ungdom vil bevare begrepet «kommunisme» i programmet. Vi er marxister, bygger analysene våre på marxisme og så har jeg forståelse for at kommunisme er et begrep tolker begrepet ulikt, sier Lund til Nettavisen.

– Hvor skuffet blir du hvis det fjernes?

– Jeg tror mange blir skuffet og frykter en høyre-dreining, slik vi har sett eksempler på hos andre partier etter tilsvarende «renvaskingsprosesser». Men jeg tror Rødt kommer til å forbli Rødt uansett.

Rødts program er en revolusjon for å gjøre Norge til et kommunistisk land, drevet frem av folk som åpenbart fornekter at deres ideologi ble utprøvd i en rekke katastrofale og inhumane fullskalaeksperimenter i forrige århundre med død og lidelse av bibelske proporsjoner som resultat. Eller som andre kaller det: Et forsøk på å hvitvaske folkemord.

Kjøp billetter til Katie Hopkins her


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂