Rødt-leder Bjørnar Moxnes flyr høyt på meningsmålingene for tiden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

19 prosent av de spurte sier at Rødt er et aktuelt alternativ ved valget til høsten, ifølge en måling Ipsos har gjennomført for partiet.

– Det er helt eventyrlig gode tall og viser at Rødt har et enormt potensial, mye større enn vi har hentet ut så langt. Det er veldig oppmuntrende, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Rødt har bedt meningsmålingsinstituttet Ipsos spørre velgerne om Rødt er et alternativ for dem, uavhengig av hva som er deres nåværende parti, og hele 19 prosent svarte «ja» på spørsmålet. 70 prosent sa «nei», og 10 prosent «vet ikke».

Partiet står generelt sterkt i Oslo, og her sier hele 30 prosent at Rødt er et aktuelt alternativ i høstens valg.

Valgforsker Bernt Aardal toner ned betydningen av målingen:

– Jeg tror en skal ta denne type måling med en stor klype salt, sier han.

Han er derimot enig i at partiet ligger an til et godt valg.

På ordinære meningsmålinger har Rødt de siste månedene ligget på 4-5 prosent. I hovedstaden har partiet snust på 9-tallet.

– Vi har bygd stein på stein fra 2012, da en ny generasjon tok over i Rødt. Vi satte kamp mot Forskjells-Norge først, og vi har prioritert å styrke båndet til fagbevegelsen systematisk over hele landet, sier Moxnes.

Han trekker frem at det var Rødt som fremmet mistillitsforslaget førte til at Sylvi Listhaug trakk seg som justisminister for litt over et år siden.

Rødt åpner sitt landsmøte på Alnabru i Oslo torsdag. Der skal det vedtas et nytt prinsipprogram. I forslaget programkomiteen har lagt frem, tas det til orde for en «demokratisk revolusjon».

Målet er å bekjempe kapitalismen, og innføre et klasseløst samfunn, der grunnprinsippet er «yte etter evne, få etter behov». «Det var dette Karl Marx kalte kommunisme.», heter det i utkastet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂