Partileder Erna Solberg (H). Foto: Terje Pedersen / NTB

Høyre går mest frem og får hele 29, 5 prosent i en ny partimåling. Det er opp 3,2 prosentpoeng fra forrige måned, og ville gjort Høyre til Stortingets klart største parti. Sp er nå mindre enn Rødt.

Partimålingene kommer tett som hagl nå før sommerferien setter inn for fullt. Denne nyeste er utført av Kantar for TV 2.

Her fremgår det at Høyre er partiet med medvind for tiden, og ville blitt desidert størst på Stortinget, med hele 53 mandater.

Det er fortsatt uklart for mange hva Høyre og Erna Solberg har sagt eller gjort i senere tid som skulle tilsi en slik oppgang. Den politikken som førte til at velgerne rømte fra Høyre høsten 2021, er mer eller mindre identisk med hva Høyre står for per i dag.

De borgerlige leder nå klart foran de rødgrønne, Høyre, Frp og Venstre ville fått flertall selv uten støtte fra KrF.

De største taperne på målingen er Senterpartiet og SV, med en tilbakegang på henholdsvis 1 og 1,7 prosentpoeng.

Statsminister Jonas Gahr Støre har heller ingen grunn til å juble, Ap får svake 21,4 (-0,4).

For første gang er Rødt større en Sp på en Kantar-måling, med 6,9 prosent for Rødt mot Sps 6,7. Arbeiderpartiet får en oppslutning på 21,4 prosent.

Sentralstyremedlem i Sp, Gro-Anita Mykjåland, mener halveringen siden valget skyldes både at de har måtte håndtere mange kriser, og at partiet ikke har gjort en god nok jobb.

Høyre er nå partiet som har høyest lojalitet blant egne velgere. Men for regjeringspartiene Ap og Sp står det dårlig til med lojaliteten, en økende andel av disse partienes velgere setter seg på gjerdet. Ikke siden årsskiftet 2010/11 har flere av de spurte oppgitt at de ikke vil stemme dersom det hadde vært valg i morgen.

KrF og MDG ligger også nederst. Begge er under sperregrensen på 4 prosent, der har de begge vært parkert mer eller mindre i hele 2022 så langt.

Partiene måler som følger (endring fra målingen forrige måned i parentes):

Ap: 21,4 (-0,4), Høyre: 29,5 (+3,2), Frp: 13,1 (-0,8), Sp: 6,7 (-1,0), SV: 8,3 (-1,7), Venstre: 4,4 (-0,7), Rødt: 6,9 (-0,1), KrF: 3,1 (+1,1), MDG: 3,0 (+0,3), andre: 3,9 (+0,4).

 

Sommer er tid for å lese gode bøker:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.