Ap vil gjøre sitt dårligste valg på 97 år dersom NRKs supermåling med 11.000 spurte slår til. Støre ligger likevel an til å kunne danne regjering sammen med Sp og SV.

Alle de små; MDG, Rødt, V og KrF, havner under sperrregrensen.

Jonas Gahr Støres foretrukne regjeringskoalisjon med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV får et klart flertall i NRKs første såkalte «supermåling». Feilmarginene skal være små.

De tre rødgrønne partiene får til sammen 90 mandater, og klarer seg altså uten støtte fra Rødt og MDG.

NTB mener det er «merkverdig» at det ser mørkt ut for småpartiene:

Merkverdig er det også at hele fire av dagens stortingspartier ender under sperregrensa. Verken Venstre, KrF, MDG eller Rødt kommer over 4 prosents oppslutning, og de fire partiene får til sammen 11 mandater.

Høyre er største parti på målingen, med 24,7 prosent og 47 mandater ligger partiet fortsatt foran Arbeiderpartiet.

«Jonas Gahr Støre er på veg mot Statsministerens kontor. Erna Solbergs prosjekt ser ut til å ha kome til vegs ende,» skriver NRK. Og «glemmer» at målingene så omtrent slik ut i april for fire år siden også. Men så kollapset Ap og Støre.

Høyre ligger an til to flere mandater enn ved valget i 2017. Erna kommenterer:

– Valkampen er knapt byrja. No skal dei borgarlege partia ha landsmøte og vise fram vår politikk.

Jonas Gahr Støre «kunne kjent seg tryggare», og «sjølv om alt peikar rett veg, kjenner Støre seg slett ikkje sikker,» sier han til NRK.

– Eg legg ikkje noko tryggleik til grunn for dette. Eg kjenner meg trygg på at det er fleirtal for ei ny retning i Noreg. Etter åtte år ser vi ei regjering som ikkje får sakene sine gjennom i Stortinget og som fell frå kvarandre på mange område.

Støre er pinlig klar over hva som skjedde for fire år siden. Ap lå godt an, men imploderte de siste månedene før valget.

Og dagens måling er faktisk temmelig svak for Ap. Det er nærmest en naturlov at det ledende opposisjonspartiet skal ligge godt an etter ikke bare én, men to perioder i opposisjon.

I 2017 endte Ap på 27,4. Det representerte et fall på 3,5 prosentpoeng fra valget i 2013. Skulle dagens måling slå til ligger Støre & co an til et enda større fall på 4,1. 23,3 er et dramatisk dårlig resultat for Arbeiderpartiet, tidligere kjent som ørnen blant norske partier.

 

Kjøp Thomas Knarviks bøker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.