Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre mener AUF-leder Astrid Hoem har mye rett i sin kritikk av tidligere nestleder i Ap, Trond Giske. Da snakker vi ansvarsfraskrivelse på høyt plan. Har Hoem og Støre glemt den andre nestlederen, Hadia Tajik, og mener de at Giske skal holde kjeft om hva partimedlemmene reagerer på, så lenge det treffer partiledelsen midtskips?

Når krybben er tom, bites hestene, heter det i et godt gammelt ordtak som passer fortreffelig på oppgjøret i Arbeiderpartiet etter den ene dårlige meningsmålingen etter den andre.

Etter AUF-lederens utblåsning mot tidligere Ap-nestleder Trond Giske på Debatten torsdag kveld fulgte partilederen selv opp med støtte til Hoems utsagn fredag morgen.

– Jeg tror hun har mye rett. Jeg forstår det Astrid Hoem sier på vegne av unge mennesker, men også mange andre i Arbeiderpartiet. Vi har en ganske vond sak bak oss, og det er ikke noe poeng å glemme den. Giske gikk av som nestleder, og han stilte ikke opp som leder i Trøndelag på grunn av saker som handler om hvordan man oppfører seg i Arbeiderpartiet, sa Støre på Politisk kvarter.

Derfor kan det være nyttig å gå tilbake til hva Giske faktisk svarte Hoem på Debatten torsdag kveld.

– Jeg mener han må erkjenne at han er en del av problemet med at mange har syntes at det har vært vanskelig å snakke om politikk de siste årene i Arbeiderpartiet, sa Hoem.

Før Giske slapp til, innledet Fredrik Solvang med et retorisk oppfølgingsspørsmål til Hoem:

– Mener du han bare skulle forsvinne, da, eller hvordan skal det gå til?

– Jo, ved at man (han) ikke konsekvent hakker på ledelsen, og ikke rakker ned på politikken vi fører og kjemper for …

Trond Giske lot ikke Hoem snakke ferdig før han kvesset til:

– Mener du at jeg ikke skal si ifra om hva tusen medlemmer mener, om kutt i arbeidsløshetstrygd, om kutt i bistand, om at vi kutter i støtten til matsentraler? Skal vi bare ti still om det, og si at nei, det her går skikkelig bra, det her heier vi på? Nei, vi må si ifra når ting er gæernt!

Trond Giske behersker den politiske scenen, og er heller ikke fremmed for å bruke smil og gester for å understreke sitt budskap. Med et lett posisjonsskift, en utstrakt, åpen hånd og et smil rundt munnen fortsatte han:

– Så skal vi skryt av Tonje og Jan Christian Vestre, og mange som gjør en god jobb, men vi må faktisk ha et partidemokrati der medlemmene blir hørt, velgerne blir hørt, og der det dreier seg om deres hverdag!

Kontrastene mellom Arbeiderpartiets behandling av sine to til dels skandaliserte tidligere nestledere Giske og Tajik er påfallende. Kanskje hadde Ragnar Larsen rett da han i mars skrev denne saken:

Tause eliter verner Tajik

Allerede under striden som endte med Giskes avgang var mange av partiets velgere sterkt misfornøyde med Støre og dengang Hadia Tajiks håndtering av konfliktene. Etter meningsmålingene å dømme har de muligens minket i antall, men å legge skylden for Arbeiderpartiets synkende oppslutning på en politiker Arbeiderpartiet har kastet, er sannelig en ansvarsfraskrivelse av dimensjoner.

Det er nok ikke usannsynlig at mange av de gjenværende partimedlemmene også vil synes at det er «å rette baker for smed». Etter denne omdreiningen er partiledelsen ytterligere svekket. Det får meg til å minnes den gamle Arbeiderparti-legenden Haakon Lies ord, som herved synes å få fornyet holdbarhet:

«Ap er faen ingen søndagsskole»

Les også:

Hadia Tajik snek seg ut bakveien etter sentralstyremøtet i Ap

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.