Under torsdagens sending av Debatten var selvfølgelig den dramatiske målingen for Arbeiderpartiet tema.

Flere fra Arbeiderpartiet var til stedet, deriblant kunnskapsminister Tonje Brenna, Trond Giske og AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem, skriver Nettavisen.

Det skulle utvikle seg til å bli hett mellom Eide Hoem og Giske.

AUF-lederen mente nemlig at Trond Giske er med på å skade Arbeiderpartiet.

Giske har ved flere anledninger vært kritisk til Arbeiderpartiet, og han mener det er snakk om mangel på tillit innad i partiet.

– Det er krise. Det er viktig at vi tar innover oss at det er alvorlig. Vi har vært gjennom mange kriser i Arbeiderpartiet, men det hadde sin forklaring i enkeltsaker. Nå er det en dypere tillitskrise, og i sommer var det fem år siden Ap var over 30 prosent. Det er en dyp tillitskrise som vi er nødt å gjøre noe med. Det er ingen selvfølge at et parti skal overleve, sa Giske.

Eide Hoem er uenig i dette. Hun mener det er Giske selv som har vært med på å skape uroligheter.

– Det handler mest om politikk, men når vi ser den nedadgående trenden som har vært i partiet over tid, handler det også om at det har vært for mye uro og da mener jeg flere må ta ansvar, fortalte Eide Hoem og la til at uroen skyldtes blant annet Trond Giske.

SVs nestleder får det største skattekravet i pendlerboligsaken

AUF-lederen er lite imponert over Giske og uttalte:

– Jeg synes ikke det er Trond Giske som leverer fremtidens løsninger for Arbeiderpartiet.

Giske mente at slike argumenter var lite konstruktive.

– Da Arbeiderpartiet var på 30–40 prosent, var vi brede koalisjoner. Vi er ikke bare oljemotstandere eller bare tilhengere. Vi er ikke både naturvernere og industrifolk. Både pensjonister, arbeidstakere og uføre. Vi er distriktsfolk og byfolk. Vi er middelklassefolk og arbeidere. Det er når vi er den brede koalisjonen at vi samler oss rundt de demokratiske verdiene og snakker hverandre opp, da blir vi store. Men om vi hakker på hverandre og tar interne kriger, da blir vi små, svarte den tidligere nestlederen.

Men Eide Hoem fastholdt at hun mener Giske er et problem for Ap.

– Jeg er ikke uenig i det Trond sier, men han må anerkjenne at han er en del av problemet med at mange synes det har vært vanskelig å snakke om politikk i Arbeiderpartiet. Jeg mener vi trenger mer ro til å snakke om de politiske løsningene og vi trenger mer venstresidepolitikk, var svaret fra AUF-lederen.

Hun uttrykte så irritasjon over det hun kalte for Giskes stadige «hakking på ledelsen og politikken vi i AUF fører».

Giske avbrøt så med:

– Mener du jeg ikke skal si ifra om hva 1.000 medlemmer mener om kutt i arbeidsledighetstrygd, kutt i bistand, kutt i matsentraler? Skal vi bare ti stille om det og si at dette går skikkelig bra. Vi må si ifra når ting er gærent.

Men Eide Hoem avsluttet med et skikkelig stikk til Giske:

– Jeg er ikke uenig i det du sier Trond. Jeg skulle bare ønske du var den venstresidelederen, da du var nestleder i Arbeiderpartiet, og ikke på utsiden, når du er med å skade resten av partiet.

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.