Aps innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani.

KrF er provosert, Venstre i sjokk og AUF varsler kamp. Det stormer rundt Arbeiderpartiets nye innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani.

– Arbeiderpartiet må bli en motvekt til regjeringen og ikke konkurrere om å ha en urettferdig asylpolitikk, sier AUF-leder Mani Hussaini til NTB.

Han sitter selv i Arbeiderpartiets nye migrasjonsutvalg og akter ikke å tie stille.

– Masud kan være sikker på at AUF ikke kommer til å være tause i denne prosessen. Vi skal kjempe for en bedre og mer human asylpolitikk for Norge i årene som kommer, sier AUF-lederen, som ser fram til «heftige debatter» i utvalget.

KrF provosert

I flere intervjuer og avisinnlegg har Aps nye innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani markert seg med skarp og tydelig tone.

I KrF satte mange morgenkaffen i halsen da Gharahkhani torsdag morgen stilte opp i NRKs Politisk kvarter.

– Vi må ha en streng og rettferdig asylpolitikk, kontroll på grensen og sørge for at vi hjelper dem som trenger det mest, var budskapet hans.

Usedvanlig klar tale, repliserer KrFs Torhild Brandsdal, som mener Arbeiderpartiet nå foretar et linjeskifte.

– Inntrykket fra Politisk kvarter er at de krangler med Frp om hvem som er strengest i innvandringspolitikken. Ord og handling henger bedre sammen. Vi har oppfattet en viss form for dobbeltkommunikasjon, men dette er klar tale, sier hun til NTB.

Venstre sjokkert

Dagen før sjokkerte Gharahkhani Venstres parlamentariske nestleder Abid Raja under debatten i Stortinget om regjeringsplattformen.

Henvendt til Frps Hans Andreas Limi spurte Ap-representanten fra Buskerud om Limi kunne garantere at det ikke blir liberalisering på innvandringsfeltet med Venstre i regjering.

– Jeg er skuffet og rystet. Ap tar nå på seg sine mest mørkeblå klær i innvandrings- og integreringsdebatten, sier Raja til VG. Han kaller det ubegripelig og trist at Ap slik han ser det «tigger Frp om garantier mot Venstre-politikk».

– Fra å ha vært dialogens mann, ønsker Jonas Gahr Støre og Ap nå å konkurrere med Frp om å være strengest, fortsetter han.

– For tøff

Ap ønsker ingen liberalisering med Venstre i regjering, har Gharahkhani tidligere påpekt overfor ABC Nyheter.

– For å lykkes med integreringen er det viktig at vi har god kontroll på innvandringen og at vi ikke tar imot flere flyktninger- og asylsøkere enn vi klarer å integrere, har han skrevet i et innlegg i VG.

AUF-leder Mani Hussaini sier flere reagerer på ordbruken til Gharahkhani, selv om han kjenner seg igjen i deler av budskapet.

– Noen synes han er for tøff i retorikken, men det viktigste for AUF er hvilken politikk vi lander på til slutt, sier han.

Vil ikke i bås

Konfrontert med kritikken svarer Gharahkhani at han ikke vil bli satt i bås med Frp.

– Arbeiderpartiet skal finne vår politiske linje i innvandringsdebatten basert på gode sosialdemokratiske kjerneverdier. Derfor har jeg også sagt, og gjentar gjerne, at det verken er Frp eller SV som skal styre vår politikk, skriver Gharahkhani i en melding til Dagbladet.

At han i Politisk kvarter unnlot å bruke orde human om Aps asylpolitikk, men kun «streng og rettferdig», mener han er uvesentlig.

– For meg ligger human i rettferdighet, men synes noen det er viktig å si human fordi det rører hjerterota, så skal jeg gjerne nevne det mer. Det handler uansett om å ha kontroll på grensene til landet vårt og beskytte asylinstituttet, sier han.

Ap har fremmet en rekke forslag i innvandringspolitikken de senere dagene. Blant dem er forbud mot søskenbarnekteskap, obligatorisk leirskole og felles svømmeundervisning samt å stramme inn loven mot tvangsekteskap.