Fotografier: stortinget.no

 

Etter å ha sittet rolig å ha sett på i alle årene det europeiske asylsystemet er blitt utnyttet til økonomisk innvandring, har Arbeiderpartiet nå bestemt seg for å prøve å ta politisk eierskap til saken før det går opp for absolutt alle at systemet forlengst burde ha vært avviklet i sin nåværende form.

Asylsøkere med avslag bør påføres elektronisk fotlenke i tiden frem til uttransportering, foreslår Aps innvandringspolitiske talsmann Masud Gharahkhani i et intervju med NRK.

– Vi tenker at når du skal ha tvangsretur av en familie, så skal foreldrene i denne perioden få fotlenke der politiet til enhver tid har kontroll på hvor de er, sier Gharahkhani.

Det vil ifølge Gharahkhani bety at familiene vil være på det asylmottaket de er, og i det enkelte lokalsamfunnet, men er under kontroll slik at politiet kan planlegge returen på en «god og smidig måte».

Ap kommer på banen i denne saken på en litt annen måte enn Frp. Forslaget påberopes nemlig å være motivert av godhet:

– Det skåner barna. Vi har hørt om episoder med selvskading som barna blir vitne til når småbarnsfamilier har havnet i fengsel. Jeg mener at vi skal kunne tenke med hjertet her, sier han.

Men samtidig signaliserer man – på en godhjertet måte – noe som man tidligere aksepterte i taushet, nemlig at personer som ikke har fått opphold, skal uttransporteres.

Ap-nestleder Hadia Tajik følger opp i et annet av Norges toneangivende og for henne mest samarbeidsvillige medier. I et intervju med VG gir Tajik støtte til partileder Jonas Gahr Støres signaler om innstramming i innvandringspolitikken.

– Vi er i en tid full av forandring, hvor asylsystemet ikke fungerer optimalt og vi trenger nye rammer om asylpolitikken i Europa. Vi ønsker å prege den debatten og ikke overlate den til høyresiden.

Grepet er fiffig: Dette feltet har altfor lenge vært overlatt til de angivelig onde og useriøse. Selv kan vi kanskje beskyldes for passivitet, men nå kommer vi endelig på banen, slik at fælingene ikke får herje på egenhånd. Man vil riktignok gjøre som flere på høyresiden har foreslått, men gir likevel ikke inntrykk av å ha stjålet høyresidens klær.

Avisen konfronterer Tajik med at hennes danske sosialdemokratiske kollega Mette Frederiksen har tatt til orde for asylsentre i Afrika.

– Går Fredriksen for langt?

Ap-nestlederen tar ikke klar avstand, men benytter et slags politisk kondom:

– Vi mener det er feil å kjøre et slikt løp ensidig.

Også Tajiks tøffhet er velkalibrert og saklig begrenset på en måte som ikke er egnet til å sjokkere folk i egne rekker som motstrebende må venne seg til den nye tiden:

Vi ønsker utenlandsk arbeidskraft velkommen, men vi ser utslag i enkelte bransjer, hvor det foregår stor grad av utnyttelse av arbeidskraften og hvor andelen utenlands arbeidskraft er så stor at det norske miljøet forsvinner

– Jeg mener det må snakkes norsk på norske arbeidsplasser.

Det er bare å konstatere at partistrategene har tatt et kyndig grep om denne delikate situasjonen for partiet. Om velgerne synes at slike uforpliktende erklæringer er nok til å gjenopprette tillit på saksfeltet, gjenstår likevel å se.

 
 

Kjøp Kent Andersens bok her!