Tegneseriehelten Lucky Luke var kjent for å trekke revolveren raskere enn sin egen skygge.

Nå har den gamle seriehelten fått sitt motstykke i norsk politikk. Arbeiderpartiet endrer sin politikk i sak etter sak så raskt at det trygt kan sies at partiet prøver å løpe fra sin egen skygge. Det Ap var for i går, er partiet imot i dag. Hva partiet måtte mene i morgen, får vi ikke vite før morgensolen belyser det politiske landskapet.

Og i skyggene bedriver partiet dobbeltkommunikasjon for å kamuflere sine egne posisjonsforandringer. Gårsdagens standpunkter avløses av nye før folk har glemt de gamle. Og det skjer uten at det er kommet til nye momenter som stiller saken i et nytt og annet lys. Det er som SF-veteranen Finn Gustavsen i sin tid sa det:

– Arbeiderpartiet har ett standpunkt inntil partiet inntar et annet.

Arbeiderpartiet støttet i fjor regjeringens krav om at søkere til lærerutdanningen minst må ha karakteren 4 i matte. Nå på nyåret er partiet imot et slikt opptakskrav. Ap støttet kompetansekrav også til dagens lærere. Nå har partiet snudd. Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson Martin Henriksen forklarer skiftet slik: «Ap tar de standpunktene vi mener er riktige». Dette varierer fra dag til dag. Det virker som Arbeiderpartiets politikk har et «best før»-preg. Standpunktene går raskt ut på dato.

Denne uken stemte Arbeiderpartiet i Stortinget sammen med alle andre partier enn Høyre og Fremskrittspartiet for å pålegge regjeringen å utrede norsk tilslutning til et FN-vedtak om forbud mot atomvåpen. Dette er noe Ap har vært imot i alle år – ganske enkelt fordi NATOs forsvarsopplegg også inkluderer kjernevåpen. Vedtaket er et slag i luften og fjerner ikke en eneste kjernefysisk ladning, ettersom verdens atommakter ikke har stilt seg bak FN-vedtaket. Dette er bare spill for galleriet og viser at Ap-ledelsen ikke har kontroll på troppene lenger. Arbeiderpartiet er i drift i sikkerhetspolitikken.

I asylpolitikken mener Ap det meste. I fjor høst var partiet imot å sende hjem voksne afghanere som hadde fått midlertidig opphold som barn. Nestleder Hadia Tajik sto frem i «Debatten» på NRK og understreket at når noen av dem allerede var sendt hjem, ville det være urettferdig å la noen bli. Dette standpunktet sto seg bare i noen uker. Partiet snudde og var i Stortinget med på å gi afghanerne ny asylbehandling. Vi ser det igjen og igjen: Ap har i sak etter sak ett standpunkt – før det blir avløst av et annet.

Arbeiderpartiet kamuflerer seg i sin egen skygge når regjeringen gis skylden for usunne forhold på arbeidsmarkedet. Mange er urolige for at bemanningsbyråer vinner økt innpass og fortrenger normale arbeidsforhold. Men hvem var det som i 1999 støttet Bondevik I-regjeringens forslag om fritt fram for å leie ut arbeidskraft? Rett svar: Ap. Nå agiterer partiet mot de svært uheldige følgene av sin egen politikk.

Polakker og andre østeuropeere har fått så sterkt innpass i norsk arbeidsliv at nordmenn skvises ut og til NAV. Hvem var det som drev frem den EØS-avtalen som gjorde dette mulig? Rett svar: Ap. Som gir Solberg-regjeringen skylden for konsekvensene.

Hvem har ført en så løssluppen asylpolitikk at innvandrere selger sin arbeidskraft så billig at nordmenn blir arbeidsløse? Rett svar: I hovedsak Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiet trekker nye standpunkter opp av hatten raskere enn sin egen skygge. Men skyggen kan være god å ha når en vil kamuflere følgene av sin egen politikk.

Følg med! Dette skrives på en fredag. Hva Ap mener på mandag, er ikke godt å si.

 

Ragnar Larsen har lang fartstid i pressen, som redaktør i Arbeidets Rett, Røros, Nordlands Framtid, Bodø, og til sist Haugesunds Avis. Innimellom Nordlands Framtid og Haugesunds Avis var han i ni år banksjef i Nordlandsbanken.

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂