Tegning: Karine Haaland.

Det politiske surret på borgerlig side har gitt Arbeiderpartiet et lite løft på meningsmålingene.

NRKs måling tirsdag gir Ap en oppslutning på 29,7 prosent, noe som bekrefter andre målinger i det siste. Ap er trolig på stigende kurs, men har først nå gjenvunnet den oppslutningen som partiet fikk ved katastrofevalget i fjor høst. Og ennå mangler over ett prosentpoeng på å nå det resultatet fra 2013 som var så elendig at partiet ble tvunget ut av regjeringskontorene. Det er viktig å se enkeltmålinger i perspektiv.

Det er åpenbart kaoset på borgerlig side som har fått noen flere velgere enn før til å foretrekke Arbeiderpartiet. Kristelig Folkeparti har med megen møye bestemt seg for å banke på Erna Solbergs dør. Statsministeren selv har surret det til for seg og alle regjeringspartiene ved å gi inntrykk av at justeringer av abortloven kan være på gang – dette for å stimulere KrFs regjeringsambisjoner.

Dette har Ap behendig utnyttet til å skape en fortelling om at hele abortloven med kvinners selvbestemte rett til abort i løpet av de 12 første svangerskapsukene skulle være i spill. Dette har forledet kvinner til å gå i demonstrasjonstog, noe Ap ikke hadde noe imot og som partiet har profitert på – for en stakket stund.

Partileder Jonas Gahr Støre sa på Dagsrevyen tirsdag at gallupfremgangen er et resultat at «vi får fram politikken vår». Det er en underlig konklusjon – Ap har jo vært så godt som fraværende i flere år. Det siste året har partiet i Stortinget vært med på å hindre Carl I. Hagens inntreden i Nobelkomiteen og fjernet stortingspresident Olemic Thommessen og statsråd Sylvi Listhaug fra sine verv. Og noe særlig mer er det ikke. Ap lyder i det meste som et ekko fra Høyres Hus og utgjør ikke lenger noen forskjell.

Hva slags politikk Ap har fått frem, er ikke mulig å observere. Partiet har heller ikke i statsbudsjettet for neste år presentert seg som noe alternativ til Regjeringen, bortsett fra å ville øke skattene så mye at lønnstakerne ikke har noen glede av vårens lønnsoppgjør. Det var pinlig å se Jonas Gahr Støre i NRKs «Debatten» tirsdag kveld stå skulder ved skulder med næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i forsvaret av EØS-avtalens import av arbeidstakerfiendtlig politikk. Ap som alternativ – glem det!

Arbeiderpartiets selvpåførte problem er at partiet fra å være et parti for arbeidsfolk nå er blitt et organ for nye samfunnseliter. Da Arbeiderpartiet i industri- og sjøfartsbyen Haugesund tirsdag kveld nominerte neste års kommunevalgliste, var det typisk nok tett med direktører og samfunnselite, men langt mellom arbeidsfolk.

Da Ap’s programkomité for to år siden la frem utkastet til stortingsvalgprogram, var toaletter for tvekjønnede en kampsak. Utspillet ble senere lagt dødt, men viste hvor langt partiet har fjernet seg fra folks hverdag. Partiets eliter lever i en boble.

Landsfader Einar Gerhardsen fnyste i sin glanstid i forakt over dem som levde av det han kalte «arbeidsfrie inntekter». Han siktet til dem som hadde avkastningen av sine penger som levebrød. I dag ledes partiet av en fra Gerhardsens foraktede klasser.

Når vi ser partileder Jonas Gahr Støre på TV kommer gående sammen med nestleder Hadia Tajik, blir vi alltid påminnet om det gamle ordtaket «En ulykke kommer sjelden alene».

 

Ragnar Larsen har lang fartstid i pressen, som redaktør i Arbeidets Rett, Røros, Nordlands Framtid, Bodø, og til sist Haugesunds Avis. Innimellom Nordlands Framtid og Haugesunds Avis var han i ni år banksjef i Nordlandsbanken.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

[simpay id=»280380″]

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.